Viata de apoi a miliardarilor din anii '90

Data publicarii: 05-08-2010 | Finante-Banci

Ce s-a mai intamplat cu oamenii de afaceri din anii '90? RL a incercat sa afle unde sunt astazi averile imense ale personajelor devenite celebre intr-o perioada in care in Romania se putea face aproape orice. Am urmarit evolutia unora dintre cei mai bogati oameni de afaceri din primii ani de dupa Revolutie. Am aflat astfel ca multi au avut intre timp mari probleme cu justitia, iar averile le-au disparut la fel de rapid cum au aparut.

JR de Romania

Una dintre cele mai gustate si exotice aparitii ale primilor ani de dupa Revolutia din '89 a fost Ilie Alexandru, supranumit "baronul de Baragan".  In numeroase randuri, a avut la ferma sa din Slobozia - copiata dupa celebrul ranch din serialul "Dallas" - invitati de marca. I-au calcat pragul politicieni importanti ai vremii, vedete si chiar febletea sa, celebrul Larry Hagman, actorul care il interpreta pe JR. Ilie Alexandru a fost boxer inainte de 1989, apoi a avut inspiratia de a face comert cu patenti, clesti, ciocolata, tigari si asa a ajuns sa stea, dupa propriile declaratii, pe saci de bani si sa numere galeti de dolari.

A vandut televizoare si iar a avut bani, apoi a facut o copie
 costisitoare a Turnului Eiffel si a deschis un lant de cofetarii, apoi altul de ferme, a luat credite mari. Intr-un cuvant, s-a intins mai mult decat il tineau puterile. Cand a fost arestat prima oara,  in 1997, se lauda ca avea sute de milioane de dolari. A primit doi ani de puscarie. A iesit sarac, a incercat sa intre din nou in afaceri, dar a fost din nou arestat pentru inselaciune.

A primit zece ani si s-a eliberat in 2009, inainte de termen. Acum, are o pensie de 600 de lei, Dallas-ul personal sta in ruine si  este turbat pe presa. "De cand am scapat de la inchisoare nu ati venit sa vedeti daca am ce sa mananc. Voi, presa, sunteti niste banditi. Maine, poimaine o sa fiti cersetori si voi. Ce vreti sa stiti despre mine, ca am o pensie de sase milioane? Voi ati omorat toti oamenii de afaceri din tara asta", ne-a urlat in telefon fostul sportiv si miliardar. A injurat porcos vreo trei minute.  Apoi, ne-a blestemat.

Integral in Romania Libera