Vanatoarea de vinovati pentru criza economica

Data publicarii: 06-08-2010 | Finante-Banci

Unii bancheri se declara "frustrati" dupa ce seful statului i-a acuzat de ipocrizie si a sugerat ca institutiile de credit ar fi "dezechilibrat" bugetul al carui deficit il finanteaza acum.

"Bancile dadeau cu buletinul credite, ei erau avertizati de guvernator si acum dau lectii la televizor ceea ce e tipul de obraznicie a celor ce au dezechilibrat bugetul Romaniei", a declarat la TVR presedintele Romaniei, Traian Basescu. Seful statului spune ca avansul economic pe care tara noastra l-a inregistrat in anii 2007-2008 a fost unul "nesanatos", generat inclusiv de creditele acordate cu usurinta de bancile locale.

 
Presedintele Traian Basescu nu este la prima declaratie de acest tip. "In mine nu mai au un sustinator pana nu incep sa se miste, nu reiau creditarea si nu coboara batjocura din zona dobanzilor", spunea seful statului in iulie 2009 adica la doar cateva luni dupa ce indemna populatia sa ia credite de la banci pentru ca " pe o crestere a creditarii sistemul
 bancar va face si ajustari ale dobanzilor".

BCR: "Pozitia domnului Presedinte ne face sa resimtim o anume frustrare"

Dominic Bruynnsels, presedintele BCR a replicat insa ca "deficitul fiscal e o problema de venituri si de cheltuieli a Guvernului si nu are nimic de-a face cu bancile. Mai mult, Erste a finantat acest deficit mai mult decat anul trecut, asa incat pozitia domnului Presedinte ne face sa resimtim o anume frustrare". "Politicienii nu ar trebui sa uite ca noi (nr.bancile) le finantam deficitul bugetar", a adaugat el explicand ca banca sa este preocupata de problemele cu care se confrunta multi dintre clientii sai corporate. "Nu vad cu au destabilizat bancile bugetul. Noi nu avem acces direct
 la resursele bugetare si, spre deosebire de bancile din alte tari europene, nici nu am beneficiat de vreun ajutor de la stat", a declarat un alt bancher local pentru Romania Libera.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: