Sa plateasca bancile pentru criza?

Data publicarii: 09-08-2010 | Finante-Banci

Ar trebui bancile sa fie fortate sa plateasca pentru criza economica prin impunerea unei taxe globale asupra lor? Desi unele guverne sprijina ideea, multe banci ameninta cu transferarea costurilor suplimentare asupra omului de rand, scrie publicatia poloneza Polityka, citata de presseurop.eu.Factura pentru criza este pe drum. In Marea Britanie, TVA-ul va creste de la 17,5 % la 20 % incepand cu luna ianuarie 2011. Germania taie in ajutoarele de somaj, Spania a relaxat legile asupra concedierii personalului, Portugalia reduce pensiile din sectorul public, iar Franta vrea sa prelungeasca varsta de pensionare pentru toata lumea.

Uriasele deficite scobesc finantele majoritatii tarilor europene dar si SUA, iar exemplul grecesc arata ca rabdarea pietelor care finanteaza datoriile publice are unele limite. Si totusi tocmai sectorul bancar este cel perceput ca fiind principalul vinovat pentru criza care a adus numeroase tari in pragul falimentului. Prin urmare, nu ar trebui acesta sa contribuie la salvarea finantelor publice, care l-au ajutat sa supravietuiasca, se intreaba Polityka, potrivit presseurop.eu.

Problema este ca aproape fiecare guvern are o viziune diferita asupra subiectului. Cu ocazia ultimului summit G20, unde s-au reunit decizionalii celor mai mari economii din lume, singurul consens a fost ca fiecare tara poate proceda dupa cum crede de cuviinta. Stephen Harper, prim-ministru al Canadei, tara care a trecut prin criza fara prea multe daune, a exclus inca de la inceput ideea sprijinirii unei taxe mondiale asupra bancilor. Chinezii, care nu vor sa puna o presiune suplimentara asupra bancilor lor, au facut acelasi lucru.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: