Isarescu prevede noi scumpiri

Data publicarii: 09-08-2010 | Finante-Banci

Guvernatorul BNR a declarat ca majorarea TVA va duce in prima runda la o crestere a preturilor cu 3%, iar in a doua cu 1%. Acesta a mai spus ca pretul tigarilor va creste cu mai mult de 5%, pentru ca acciza se va aplica la un nivel de baza mai inalt BNR a revizuit prognoza de inflatie pentru 2011, la 3,1%, dupa ce a majorat estimarea pentru acest an, de la 3,7% la 7,8%

Majorarea TVA cu cinci puncte procentuale de la 19% la 24% va conduce intr-o prima runda la o crestere a preturilor cu 3%, a declarat vineri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca efectele de runda a doua vor fi modeste, respectiv o crestere de 1% a preturilor. "Efectul de runda intai va fi undeva la 3%.

Specialistii nostri vorbesc de 2,9%, adica o transmitere de 75% din scenariul de baza, pentru ca exista un deficit pronuntat de cerere si faptul ca piata taraneasca este in mare parte nefiscalizata. Estimam efecte modeste de runda a doua. Fondul Monetar vorbea chiar de lipsa efectului de runda a doua, dar noi nu suntem chiar asa de optimisti", a spus Isarescu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: