Dacia si Nokia tin Romania in miscare

Data publicarii: 10-08-2010 | Economie

In prima jumatate a anului, Romania a exportat masini si echipamente de transport in valoare de 7,3 miliarde de euro. Peste jumatate din vanzarile Romaniei in strainatate sunt facute de industrie

Automobile Dacia si companiile producatoare de masini si echipamente de transport continua sa tina sus exporturile Romaniei: in prima jumatate de an, am livrat in strainatate masini si echipamente de transport in valoare de 7,3 miliarde de euro, adica 43,2% din exporturile totale de 17,1 miliarde de euro, arata datele statistice oficiale.

Astfel, vanzarile de masini in afara tarii au crescut cu 1,7 miliarde de euro fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1,6 miliarde de euro comparativ cu mij-locul anului 2008, cand economia "duduia". Anul trecut, PIB s-a redus in toate sectoarele de activitate si in mod deosebit in comert; repararea automobilelor si articolelor casnice; hoteluri si restaurante; transporturi si telecomunicatii (-11,2%) si constructii (-13,6%), care au contribuit cu peste 31% la formarea PIB.

Presupunand ca turismul - unul din sectoarele catre care se indreapta in mod constant sperantele guvernantilor - ar reusi sa-si revina, e greu de crezut ca ar contribui prea mult la relansarea economiei, cu o pondere de cel mult 3% din PIB. Nici IT-ul - domeniu in care Romania a atras in anii trecuti investitii straine datorita fortei de munca inalt calificate, dar si ieftine - nu contribuie prea mult la formarea PIB - cel mult 1,1 %.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: