Comisia Europeana dezminte informatiile despre introducerea unui impozit european direct

Data publicarii: 11-08-2010 | International

Afirmatiile continute intr-o serie de articole Si titluri de ziare, conform carora Comisia Europeana ar propune sau sprijini introducerea unui impozit european direct, sunt false, a declarat marti Patrizio Fiorilli, purtator de cuvant al CE pe probleme de buget si finante.

Precizarea Comisiei Europene intervine dupa ce deja din mai multe tari au inceput sa vina reactii la unele declaratii ale comisarului european pentru buget Janusz Lewandowski, care, potrivit presei, intr-un interviu acordat Financial Times Deutschland, ar fi declarat ca executivul european va prezenta in septembrie optiunile pentru o noua taxa, destinata strangerii de bani direct pentru bugetul UE, ce ar putea permite scaderea contributiilor unor tari membre, nemultumite de participarea mare care le revine la bugetul european.

"Comisarul Lewandowski nu a cerut introducerea unui impozit european direct. El a remarcat doar, intr-un interviu recent, ca, dat fiind ca multe state membre se confrunta cu masuri de austeritate severe, acestea ar fi favorabile unei reduceri a contributiei lor la bugetul european Si, prin urmare, va fi necesar sa se gaseasca alte surse de venituri. El a enumerat mai multe posibilitati teoretice (taxa pe transportul aerian, impozit asupra tranzactiilor financiare, vanzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de sera...)", a precizat Patrizio Fiorilli. "Comisarul a afirmat in mod explicit ca, deSi unii sprijina aceasta idee, el nu este in favoarea unui impozit european direct, deoarece s-ar transmite astfel un mesaj politic greSit", a subliniat purtatorul de cuvant al CE.

NewsIn