Cum se creste o afacere in criza

Data publicarii: 11-08-2010 | Afaceri

Un dispozitiv brevetat pentru arderea biomasei sta la baza unei afaceri cu centrale termice dezvoltate de doi frati. Cu un randament superior, centralele produse de fratii Hornet au ajuns la mare cautare chiar si in Germania.

Ideea de a construi o centrala termica eficienta de uz casnic, care sa coste putin, sa aiba un randament foarte mare si sa utilizeze un combustibil banal le-a venit fratilor Iuliean si Aurel Hornet in anul 1994. Retras la casa de la tara, de langa Braila, fostul inginer metalurg de la Institutul de Cercetari Metalurgice (ICM) Aurel Hornet a cautat o solutie pentru a-si incalzi locuinta. Dupa o perioada in care a experimentat posibilitati de incalzire a casei fie electric, fie cu brichete de rumegus, Aurel Hornet impreuna cu fratele sau Iuliean (fost cadru militar si fost angajat la ICM) s-au gandit cum ar trebui sa fie o centrala termica care sa doteze o locuinta: sa nu scoata fum, sa aiba randament foarte mare, sa fie automatizata. Apoi, si-au fixat ca obiectiv sa construiasca o instalatie termica care sa fie atat de eficienta, incat lumea sa stea la coada pentru a o cumpara.

Gigacalorie ieftina din deseuri

"Am avut niste tinte clare si am pornit sa gasim o solutie deosebita de producere a energiei termice intr-o perioada in care nu existau multe alternative. Dupa sute de incercari, verificari, investitii, am obtinut in 2008 un brevet de inventie si am omologat un arzator gravitational. Energia termica se obtine din arderea biomasei granulare sub forma de peleti (deseu lemnos deshidratat si comprimat). Cercetarea si dezvoltarea proiectului pentru centrala au necesitat o investitie de un milion de euro, dar rezultatele nu s-au lasat asteptate", ne-a declarat Iuliean Hornet.

Integral in Romania Libera