Cetatenia muntenegreana costa 500.000 de euro

Data publicarii: 11-08-2010 | International

Muntenegru este dispus sa acorde cetatenia sa oamenilor de afaceri dornici sa calatoreasca in spatiul Schengen si cel al Uniunii Europene fara viza. Dar nu gratis.

Guvernul de la Podgorica a lansat luni "cetatenia economica", un program prin care oamenii de afaceri devin cetateni ai Muntenegrului, daca investesc circa 500.000 de euro in aceasta tara. De la 1 ianuarie 2010, cetatenii din Muntenegru pot calatori fara viza in tarile Schengen si in cele ale UE, daca poseda un pasaport biometric.

Cetatenia nu va fi insa acordata oricui ofera statului muntenegrean 500.000 de euro. "Calitatea aplicantilor" va fi verificata de o firma de consultanta independenta. Raportul acesteia va ajunge la Ministerul Finantelor, care, la randul lui, va face recomandari catre Ministerul de Interne si al Administratiei Publice.

Abia aici va fi luata decizia de acordare sau de respingere a cetateniei, scrie site-ul Balkans.com. Pentru derularea programului, Guvernul va colabora cu firme internationale de renume, astfel incat cetatenia muntenegreana sa fie acordata doar oamenilor de afaceri cu "o biografie credibila" si cu mijloace financiare ce pot contribui la dezvoltarea economiei tarii. Muntenegru spera sa atraga astfel investitori si capital strain si sa-si creeze o imagine pozitiva pe plan mondial.

Integral in Adevarul