Vanzarea a aproape 2.000 de locuinte ANL, in atentia Guvernului

Data publicarii: 11-08-2010 | Actualitate

Guvernul ar putea transfera, miercuri, aproape 2.000 de apartamente construite prin programul Agentiei Nationale pentru Locuinte in proprietatea privata a statului, pentru a putea fi vandute catre chiriasi.

Potrivit agendei probabile de lucru a Executivului, remise marti catre AGERPRES, Cabinetul ar putea lua in discutie un proiect de hotarare de guvern 'pentru stabilirea regimului juridic al unor locuinte pentru tineri, destinate inchirierii, construite prin programe de investitii la nivel national si aflate in administrarea consiliilor locale, precum si a masurilor necesare in vederea aplicarii prevederilor Legii nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, referitoare la administrarea si vanzarea acestora'.

Potrivit proiectului initiat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sumele obtinute din vanzarea locuintelor ANL catre chiriasi vor fi folosite pentru finantarea construirii de noi locuinte pentru tineri, destinate inchirierii.

'Avand in vedere ca finantarea Programului de constructie de locuinte pentru tineri destinate inchirierii s-a realizat si se realizeaza din surse ale bugetului de stat, inclusiv din credite externe contractate si garantate de stat, s-a prevazut ca locuintele sa faca obiectul proprietatii private a statului, astfel incat, la o eventuala vanzare, sumele obtinute sa se constituie ca resurse bugetare destinate refinantarii Programului', se arata in proiectul de HG.

Prin vanzarea locuintelor ANL, Guvernul urmareste 'asigurarea stabilitatii unor specialisti in zona de rezidenta in care s-au integrat din punct de vedere al activitatii profesionale si al vietii sociale', precum si 'mobilitatea in dezvoltarea Programului, sumele acumulate in urma vanzarii locuintelor fiind destinate finantarii constructiei de noi locuinte, destinate inchirierii altor tineri specialisti aflati in perioada de inceput a activitatii profesionale, in aceleasi locatii sau in altele noi, in functie de noile cereri inregistrate'.

In expunerea de motive a proiectului de HG se arata ca, la cererea Guvernului, autoritatile locale care au in administrare locuinte ANL au transmis esalonat imobilele respective din proprietatea lor in proprietatea publica a statului.

Locuintele la care se refera proiectul prezent sunt in judetele Galati, Bacau, Buzau, Calarasi, Dambovita, Valcea, Suceava, Bihor. Cele mai multe sunt situate in Galati, aproape 700.

AGERPRES