Economii care sfideaza criza globala

Data publicarii: 12-08-2010 | International

In timp ce SUA si Europa se confrunta cu deficite Europa imense, rate ale somajului si datorii publice in crestere, exista state care prospera. Australia, Columbia, Peru, Singapore si Uganda, desi nu sunt mari puteri economice, au reusit sa creeze locuri de munca si sa inregistreze cresteri ale PIB.

Faptul ca state precum China, Canada, India sau Brazilia au trecut cu bine de perioada de recesiune si ca acum economiile acestora cresc nu este o noutate pentru nimeni, avand in vedere potentialul industrial si resursa umana imensa de care se bucura acestea.

Supriza vine insa de la state mai mici, a caror pozitie fruntasa pe pietele internationale este relativ noua. Prin politici fiscale incurajatoare si o exploatare eficienta a resurselor naturale disponibile, aceste tari au reusit sa-si proteje economiile de recesiune.

In timp ce economiile SUA si Japoniei se contractau cu 2,4%, respectiv 5,2%, in 2009 Produsul Intern Brut (PIB) al Australiei crestea cu 1,3%, iar rata somajului din statul-continent a coborat la 5,2% de la 5,7% in ultimul an.


Fiind principalul exportator mondial de minereu de fier, carbuni si lana, Australia a beneficiat de pe urma cresterii economice din China, care a importat masiv materii prime. Astfel, previziunile anunta un avans economic de 3% si in acest an.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: