Suntem campioni la cheltuieli cu pensiile

Data publicarii: 12-08-2010 | Economie

Rezolvarea problemei pensiilor ar trebui sa reprezinte "prioritatea zero" a Romaniei in procesul de reducere a deficitului bugetar, apreciaza Consiliul Fiscal (CF), care recomanda in aceasta perioada concentrarea pe limitarea cheltuielilor publice si mai putin pe majorarea veniturilor.

"La cheltuielile cu pensiile, Romania ocupa locul 6 in UE si este pe primul loc in randul noilor state membre. Daca se are in vedere raportul dintre cheltuielile cu pensiile si veniturile bugetare, Romania se plaseaza pe locul doi, dupa Grecia (...) Pensiile reprezinta prioritatea zero pentru Romania, pentru ca nu putem finanta la nesfarsit plata pensiilor de la bugetul de stat", a declarat, ieri, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la prima prezentare publica a institutiei.

Potrivit datelor CF, cheltuielile cu pensiile in Romania au reprezentat 36,8% din veniturile bugetare in 2009, raport devansat numai de Grecia, cu 40,5% (date aferente anului 2008). Dumitru a aratat ca din cei 4,72 milioane de pensionari platiti de la bugetul asigurarilor sociale de stat la finele anului 2009, peste un milion de persoane au pensie de invaliditate sau pensie anticipata, iar 577.000 beneficiaza de pensie de urmas.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: