Primul buget de criza dupa doi ani de iluzii

Data publicarii: 13-08-2010 | Economie

Guvernul recunoaste in sfarsit scaderea economica si opereaza o rectificare in jos a bugetului, taind cheltuielile publice pe fondul scaderii veniturilor. La rectificare, veniturile estimate la bugetul consolidat al statului scad cu 3,4 miliarde de lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 714 milioane de lei.

Din toamna anului 2008, Romania s-a confruntat cu o recesiune destul de severa, dar Guvernul isi construia bugetul pe prognoze ce anticipau cresteri in economie. Abia acum, dupa aproape doi ani, Executivul recunoaste ca anticiparile initiale (bazate pe cresteri) au fost contrazise de evolutiile din 2010 si opereaza prima rectificare bugetara in jos.

Acum, cele mai mari diminuari ale incasarilor bugetare sunt anticipate la impozitul pe venit, accize si impozitul pe profit, dar Guvernul se bazeaza pe resurse suplimentare din cresterea TVA.

Modificari de venituri au fost calculate pentru bugetul de stat (+1,94 miliarde de lei), bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale (-3 miliarde de lei), bugetul asigurarilor sociale de stat (+1,9 miliarde de lei) si pentru bugetul asigurarilor pentru somaj (-370,3 milioane de lei).

Potrivit proiectului primei rectificari bugetare din acest an, obtinut de "Adevarul", la capitolul cheltuieli vor fi efectuate modificari la bugetul de stat (+3,86 miliarde de lei), bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale (-3 miliarde de lei), bugetul asigurarilor sociale de stat (+1,87 miliarde de lei) si bugetul asigurarilor pentru somaj (+1,18 miliarde de lei).

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: