Irlanda - cea mai indatorata tara din lume

Data publicarii: 13-08-2010 | International

Odata cu declansarea crizei financiare, datoriile externe ale multor tari au sarit in aer. Irlanda are o datorie externa de 13 ori mai mare decat produsul intern brut (PIB). In timpul crizei financiare, multe dintre guverne au cautat finantare externa pentru a-si acoperi deficitele, ceea ce se traduce ca o "explozie" a datoriilor externe, insa este evident faptul ca unele tari stau mai bine decat altele, daca discutam despre ponderea datoriei externe publice si private in PIB, scrie CNBC.
 
Datoriile mai multor tari s-au marit considerabil din cauza crizei financiare, a imprumuturilor din sectorul privat si cheltuielilor mari din domeniul public. Datoria externa reprezinta suma de bani datorata creditorilor din alta tara. Debitorii pot fi guvernul, firme private sau corporatii. Datoria include bani datorati bancilor comerciale private, altor guverne sau institutiilor financiare precum FMI sau Banca Mondiala.
O metoda prin care se poate masura datoria unei tari este compararea datoriei externe cu PIB-ul. Comparand productia unei tari cu datoria pe care o are, se poate determina capacitatea de a rambursa datoria. 

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: