Romania, in al patrulea semestru de criza

Data publicarii: 16-08-2010 | Economie

Scaderea puterii de cumparare a populatiei si masurile haotice ale Guvernului au tras in jos principalele componente ale Produsului Intern Brut din primele sase luni ale acestui an. Doar cu industria orientata catre export si cu cateva plusuri in sectorul serviciilor, economia nu avea cum sa creasca. Astfel ca, in Romania, recesiunea e in "prelungiri".

A doua jumatate a anului 2008 a marcat, in Romania, intrarea in recesiunea tehnica, iar in perioadele ce au urmat contractiile economiei au dus la o criza raspandita in aproape toate sectoarele de activitate. Acum, in prima jumatate a anului 2010, Europa marcheaza primele cresteri mai mult sau mai putin timide, adica iesirea din recesiune, dar la noi nu putem consemna decat o noua contractie economica - altfel spus, al patrulea semestru de criza.

Analistii economici si oamenii de afaceri cred ca acest recul a fost provocat de scaderea puterii de cumparare a populatiei si de masurile haotice ale Guvernului, adoptate sau doar anuntate in prima jumatate a lui 2010, dar si de reticenta bancherilor in a acorda credite firmelor.

Puterea de cumparare, cauza tuturor relelor

Oamenii de afaceri, dar mai ales producatorii de bunuri de larg consum, se plang de scaderea puterii de cumparare a populatiei ca principal factor de amenintare a existentei companiilor lor. Iar ceea ce ei resimt in mod acut a inceput sa se vada si in statisticile oficiale, care de regula sunt ceva mai "departate" fata de fenomenele imediate din piata. Mai exact, iunie a fost a 11-a luna din ultimele 24 si a saptea din ultimele 12 in care dinamica preturilor a depasit-o pe cea a veniturilor - ceea ce, in termeni statistici, se numeste erodarea puterii de cumparare.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: