Rezerve mai mici pentru creditele cu probleme
Data publicarii: 17-08-2010 | Finante-BanciSistemul autohton de contabilitate (RAS), cel folosit in prezent de bancile locale, este mult mai dur decat standardele internationale IFRS in privinta provizioanelor. Un ordin al Bancii Nationale a Romaniei, supus deocamdata dezbaterii publice, ar putea determina schimbari in structura dupa profituri a sistemului bancar autohton. Potrivit actului normativ, de la 1 ianuarie 2012, toate institutiile de credit locale vor fi obligate sa raporteze rezultatele financiare conform standardelor internationale (IFRS).
In acest fel se rezolva problema comparatiilor intre rezultatele bancilor care raportau rezultatele conform standardelor RAS si cele care raportau potrivit IFRS. Noilor reglementari se vor supune, in actuala forma a ordinului, inclusiv "sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine", cum este cazul ING, de exemplu. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an bancile trebuie sa transmita la BNR planurile de masuri pentru implementarea IFRS. Bancile straine lucreaza de ani de zile si cu standardele internationale.
"Dreptate" pentru bancile de la bursa
Primele care vor avea de castigat de pe urma noilor reglementari sunt bancile listate (BRD, Banca Transilvania si Carpatica), precum si ultima banca de stat locala, adica CEC. Aceasta pentru ca, potrivit legislatiei inca in vigoare ele sunt obligate sa faca publice rezultate conform standardelor romanesti (RAS), mult mai dure decat standardele internationale. Din acesta cauza, printre altele, ani la randul a fost imposibil de comparat profitul primelor doua banci locale (BRD si BCR), avand in vedere ca ele au raportat rezultatele dupa standarde diferite. Doar in ultima vreme banci cum ar fi Raiffeisen sau Unicredit au ales sa faca publice castigurile nete in ambele forme. Avand in vedere criza economica, diferenta dintre cele doua standarde de raportare poate reprezenta diferenta intre profit si pierdere, mai ales ca impunerile RAS sunt cu mult mai dure, in primul rand, in ceea ce priveste modalitatea de provizionare a creditelor restante.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri