Rezerve mai mici pentru creditele cu probleme

Data publicarii: 17-08-2010 | Finante-Banci

Sistemul autohton de contabilitate (RAS), cel folosit in prezent de bancile locale, este mult mai dur decat standardele internationale IFRS in privinta provizioanelor. Un ordin al Bancii Nationale a Romaniei, supus deocamdata dezbaterii publice, ar putea determina schimbari in structura dupa profituri a sistemului bancar autohton. Potrivit actului normativ, de la 1 ianuarie 2012, toate institutiile de credit locale vor fi obligate sa raporteze rezultatele financiare conform standardelor internationale (IFRS).

In acest fel se rezolva problema comparatiilor intre rezultatele bancilor care raportau rezultatele conform standardelor RAS si cele care raportau potrivit IFRS. Noilor reglementari se vor supune, in actuala forma a ordinului, inclusiv "sucursalele din Romania ale institutiilor de credit straine", cum este cazul ING, de exemplu. De asemenea, pana la sfarsitul acestui an bancile trebuie sa transmita la BNR planurile de masuri pentru implementarea IFRS. Bancile straine lucreaza de ani de zile si cu standardele internationale.

"Dreptate" pentru bancile de la bursa

Primele care vor avea de castigat de pe urma noilor reglementari sunt bancile listate (BRD, Banca Transilvania si Carpatica), precum si ultima banca de stat locala, adica CEC. Aceasta pentru ca, potrivit legislatiei inca in vigoare ele sunt obligate sa faca publice rezultate conform standardelor romanesti (RAS), mult mai dure decat standardele internationale. Din acesta cauza, printre altele, ani la randul a fost imposibil de comparat profitul primelor doua banci locale (BRD si BCR), avand in vedere ca ele au raportat rezultatele dupa standarde diferite. Doar in ultima vreme banci cum ar fi Raiffeisen sau Unicredit au ales sa faca publice castigurile nete in ambele forme. Avand in vedere criza economica, diferenta dintre cele doua standarde de raportare poate reprezenta diferenta intre profit si pierdere, mai ales ca impunerile RAS sunt cu mult mai dure, in primul rand, in ceea ce priveste modalitatea de provizionare a creditelor restante.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: