MFP: Metodele statistice privind calcularea deficitelor publice dezavantajeaza unele state membre
Data publicarii: 18-08-2010 | EconomieMetodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora, fata de cele care nu implementeaza astfel de reforme, a anuntat MFP.
"Romania a semnat, in data de 6 august a.c., alaturi de alte opt state membre, o scrisoare deschisa adresata presedintelui Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy, si comisarului european pentru Afaceri Monetare, domnul Olli Rehn. In scrisoare se atrage atentia asupra faptului ca metodele statistice utilizate in prezent pentru calcularea deficitelor bugetare si a datoriilor publice dezavantajeaza statele membre care si-au reformat sistemele de pensii sau sunt in proces de reformare a acestora, in raport cu statele membre care nu implementeaza astfel de reforme", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).
Reformele au ca obiectiv tocmai sustenabilitatea pe termen lung a sistemelor de pensii in contextul presiunilor puse de imbatranirea populatiei din diferite state membre.
Prin scrisoarea inaintata domnului Herman Van Rompuy si domnului Olli Rehn, Romania considera, astfel, ca ar trebui imbunatatit modul de calcul al deficitului bugetar si al datoriei publice tinandu-se cont de noile reforme din sistemul de pensii pentru ca datele raportate prin notificarea fiscala sa fie comparabile.
Initiativa apartine Poloniei si a fost sustinuta de Romania, Suedia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania si Letonia.
"Un subiect important aflat pe agenda publica europeana este cel privind guvernanta economica, acesta fiind dezbatut de mai multe ori in cadrul Task Force-ului coordonat de insusi presedintele Consiliului European, domnul Herman Van Rompuy. Reprezentantul desemnat in cadrul Task Force-lui de presedintele Romaniei, Traian Basescu, este ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu. In cadrul grupului "sherpa" de pregatire a Task force-ului participa secretarul de stat Alexandru Nazare. Astfel, Romania, impreuna cu Polonia, au sustinut constant in cadrul Task Force-ului tratarea in mod echitabil a statelor membre care implementeaza reformele in sistemul de pensii si a celor care nu au aplicat inca aceste reforme", se arata in comunicat.
Discutiile din cadrul acestui grup au fost generate in contextul crizei economico-financiare care a condus la deteriorarea semnificativa a finantelor publice europene: deficite bugetare si datorii publice care depasesc cu mult valorile de referinta de 3% din PIB, respectiv 60% din PIB. Urmatoarea intalnire a Task Force-ului va avea loc pe 7 septembrie 2010 la Bruxelles in marja ECOFIN.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri