Cum au inviat firmele-fantoma
Data publicarii: 20-08-2010 | AfaceriGuvernul a incercat fara succes sa impiedice prin lege debarasarea de datorii prin transferul firmelor catre persoane fictive, decedate sau extracomunitare. Vanzarea firmelor cu datorii, practicata la scara larga in ultimii 20 de ani, con-tinua nestingherita, cu toate masurile recente ale Gu-vernului. Pana la aparitia OUG 54 in urma cu doua luni, metoda la care recurgeau falitii cu datorii la stat si creditori era urmatoarea: cesionau partile sociale unor persoane exterioare firmei care de cele mai multe ori nu mai erau de gasit de creditori, fiind cetateni romani fara domiciu si bunuri executabile sau cetateni straini din spatiul extracomunitar, greu de gasit la momentul la care creditorii doreau sa isi recupereze banii.
Conform noilor prevederi din iunie, care modifica Legea 31/1990 a societatilor comerciale, Registrul Comertului (RC) este obligat ca vanzarea unei societati catre terti sa fie comunicata "de indata" si pe cale electronica fiscului. Timp de 30 de zile, Fiscul sau alti creditori au posibilitatea legala de a initia o actiune in instanta pentru a face opozitie la aceasta vanzare si a-si recupera debitele.
Cum suna un anunt
Masura este inutila, iar anunturile salvatoare care promit metode de salvare a falitilor "conforme cu OUG 54" abunda pe internet. "Te afli in situatia de a administra o firma si nu mai faci fata crizei financiare? Ai acumulat in timp datorii la buget, banci, furnizori? Creditorii te preseaza si nu ai cum sa iti achiti obligatiile de plata la timp? Noi avem solutia, esti la un telefon distanta de rezolvarea problemelor, cesiunea partilor sociale, schimbarea actionarilor, a administratorului, schimbarea sediului social existent, adica exact ceea ce Guvernul a vrut sa impiedice "Procedura este rapida, se efectueaza prin registrul comertului, iar la finalul formalitatilor legale tu nu vei mai avea nici o legatura cu vechea ta firma", continua anuntul.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri