Finlanda intentioneaza sa construiasca prima autostrada verde din lume

Data publicarii: 20-08-2010 | Mediu

Finlanda intentioneaza sa construiasca prima 'autostrada verde' din lume, presarata cu statii care sa asigure alimentarea cu electricitate si biocarburanti, produsi din resurse locale, inclusiv deseuri, a anuntat joi directorul proiectului, Aki Marjasvaara, citat de site-ul lesquotidiennes.com.

Scopul este crearea unui model de autostrada ecologica. Nu exista niciun proiect de acest tip si ar fi un exemplu pentru toata lumea. Este vorba despre folosirea deseurilor produse in zonele traversate de autostrada la producerea etanolului si, la modul mai general, de utilizarea resurselor din regiunile respective la producerea pe loc a energiei necesare masinilor care vor merge pe autostrada verde.

Printre alte propuneri se numara instalarea unor pompe geotermice, informarea publicului asupra nivelului emisiilor masinilor si a impactului asupra mediului, precum si imbunatatirea nivelului de iluminare (reglat in functie de conditiile climatice).

Proiectul vizeaza construirea a 130 km la autostrada dintre Turku (vest) si Vaalimaa (est, la granita cu Rusia).

Raportul despre posibilitatea sau nu a construirii autostrazii verzi, ca si evaluarea costului final, urmeaza sa fie gata in martie 2011. Inainte insa, trebuie stabilit daca un asemenea proiect este destul de important ca sa primeasca sustinere de la Uniunea Europeana.

Daca totul se va petrece bine, constructia propriu-zisa ar urma sa inceapa in toamna lui 2011, finalizarea fiind prevazuta in 2016. Costul final s-ar cifra la 700 milioane de euro.

Obiectivul pe termen lung este realizarea deplasarilor motorizate neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, precizeaza initiatorii proiectului intr-un comunicat.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: