Care banci viziteaza cel mai des tribunalele

Data publicarii: 24-08-2010 | Finante-Banci

Cele mai mari banci din Romania detin recordul si in ceea ce priveste numarul litigiilor in care sunt implicate alaturi de propriii clienti, insa bancile mici vin tare din urma.

Bancile din Romania au fost implicate anul trecut in peste 3.500 de procese, majoritatea intentate de catre banci propriilor clienti, potrivit datelor Ministerului Justitiei, centralizate de portalul vrajitorul.eu. De altfel, 2009 a fost unul dintre cei mai prolifici ani din acest punct de vedere din perioada de 11 ani dintre 1998 si 2009. Cele mai intalnite spete in procesele banci-clienti sunt cererile de incuviintare a executarii silite si cererile de insolventa pe care bancile le fac pentru a-si recupera datoriile de la clientii rau-platnici. Daca per ansamblul celor 11 ani clasamentul este dominat de bancile de top, fapt justificat prin numarul mai mare de credite acordate, anul 2009 scoate in evidenta cresteri substantiale ale proceselor intentate de institutii de credit de dimensiuni mai mici (sub locul 10 dupa active).

Explodeaza restantele

Numarul proceselor care implica bancile are toate sansele sa creasca substantial anul acesta, in contextul in care restantele populatiei si ale companiilor au inregistrat cresteri fara precedent. Potrivit ultimului buletin lunar al Bancii Nationale a Romaniei, in luna iunie 2010, numarul total al restantierilor persoane fizice depasea 714.000 in luna iunie 2010, cu peste 100.000 mai mare fata de iunie 2009. In acelasi timp, valoarea cumulata a restantelor de peste 90 de zile (care intra automat in executare silita) a crescut de doua ori, pana la 3,31 miliarde lei.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: