Modelul japonez de reducere a somajului

Data publicarii: 26-08-2010 | International

Spre deosebire de companiile americane si europene, care angajeaza localnici la uzinele lor din Asia de Sud-Est, India si China, oamenii de afaceri niponi au ales propria cale in aceste vremuri de criza: ofera conationalilor ramasi pe drumuri locuri de munca in afara tarii. Recent, Ministerul de Externe al Japoniei a anuntat ca numarul de cetateni niponi care au ramas fara loc de munca la ei in tara si care muncesc acum la intreprinderi de peste hotare a ajuns la 100.000 de persoane, scrie Novaie Izvestia, citata de Agerpres.

Mutarea afacerilor de productie nipone in alte tari, unde costurile sunt cu mult mai mici, a devenit parte din dezvoltarea economiei japoneze. Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei subliniaza o importanta crestere a populatiei nipone in astfel de orase precum Shanghai si Bangkok. Un numar atat de mare de cetateni japonezi care au plecat sa munceasca in alte tari nu s-a mai inregistrat de decenii. In conditiile in care populatia Japoniei creste in ritm vertiginos, din ce in ce mai multe companii cauta posibilitatea de a se extinde in afara tarii.

In majoritatea marilor orase asiatice, inclusiv Bangkok, Hongkong, Jakarta, Shanghai si Singapore, functioneaza in prezent cate 3-4 agentii de recrutare, care lucreaza cu cetateni niponi. Printre muncitorii locali, mai ales chinezi, acest lucru starneste o profunda nemultumire, insa oamenii de afaceri japonezi considera ca acest lucru nu este treaba lor.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: