Ce sanse are greva fiscala?

Data publicarii: 30-08-2010 | Actualitate

Indemnul la greva fiscala capata tot mai multi adepti, iar Societatea Academica din Romania cere abrogarea OUG 58/2010 si demiterea celor care au conceput-o. In acelasi timp, avocatul Gheorghe Piperea crede ca, daca greva va fi dusa la bun sfarsit, va fi un precedent important.

Dezarmati de noile modalitati de plata a contributilor catre stat, un grup de aproape 4000 de oameni indeamna de cateva zile la greva fiscala. O petitie on-line a strans aproape 2400 de semnaturi in numai 24 de ore, urmata de protestul din fata Ministerului de Finante, unde ziaristi, scriitori, regizori si-au scandat nemultumirile fata de noile proceduri de plata a impozitelor pe veniturile din drepturi de autor. Tot in replica la politicile fiscale impovaratoare, a aparut si un grup de initiativa care doreste sa infiinteze Alianta Platitorilor de Taxe, dupa model englez. In Marea Britanie organismul strange peste 60.000 de membri care stau cu ochii pe cum sunt cheltuiti banii publici.

SAR: "OUG 58/2010 are probleme de conceptie"

Ieri, Societatea Academica Romana s-a alaturat acestor demersuri, cerand abrogarea OUG 58/2010 si a normelor sale de aplicare, precum si demiterea celor care au redactat sau au avizat ordonanta si normele. Concluzia SAR este ca actul normativ "are probleme majore de conceptie si redactare". Organizatia recomanda contribuabililor sa nu depuna nici un fel de declaratii pana cand OUG nu va fi clara si corecta. "In practica, autoritatile fiscale vor avea puteri absolute asupra contribuabililor, care risca sa fie sanctionati pentru ca interpretarea pe care ei o dau acestei definitii difera de cea a organeleor fiscale. In plus
, nu se stie ce inseamna din punct de vedere juridic reconsiderarea unor activitati si nici daca acest proces va conferi persoanelor in cauza aceleasi drepturi ca si salariatilor (concedii de odihna, medicale, pentru ingrijirea copilului, dreptul la greva etc.)", se arata intr-un comunicat SAR.

Integral in Romania Libera