Statul roman umfla buzunarul bancilor

Data publicarii: 30-08-2010 | Finante-Banci

Ministerul Finantelor trebuie sa ramburseze bancilor comerciale, in ultimele patru luni ale acestui an, peste trei miliarde de euro, asa incat datoriile statului sunt mai mari decat totalul subventiilor. Imprumuturile facute de stat sunt din ce in ce mai impovaratoare. Cheltuielile cu dobanzile dupa primele sapte luni au ajuns la aproape 1% din PIB.

Potrivit executiei bugetare din luna iulie, cheltuielile cu dobanzile la imprumuturile aparatului de stat au crescut cu peste 27% fata de primele sapte luni ale anului trecut. Asta in conditiile in care, in perioada ianuarie-iulie 2009, aceleasi cheltuieli se majorau cu peste 50% fata de ianuarie-iulie 2008.

Aceste datorii sunt o consecinta a imprumuturilor mari pe care le-a accesat statul de la bancile comerciale in ultimii doi ani. "Adevarul" a aratat inca de la accesarea primei transe a imprumutului Romaniei de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, la inceputul lunii mai, traseul banilor in economia romaneasca.

In loc sa mearga in investitii, banii imprumutati au mers la Banca Nationala, iar de aici la bancile comerciale. Ulterior, Ministerul Finantelor a imprumutat bani din sectorul bancar pentru a plati salarii si pensii. Asa incat, in primele sapte luni ale acestui an, costul dobanzilor la creditele luate de stat au ajuns la aproape 1% din PIB, fata de 0,7% din PIB in aceeasi perioada a anului trecut.

Integral in Adevarul