Primul raport de avertizare timpurie pe piata muncii

Data publicarii: 31-08-2010 | Actualitate

Reducerea ofertei de munca nu trebuie sa fie obiectivul final al politicilor anticriza a afirmat, Liviu Voinea, coordonatorul proiectului observarii pietii muncii si a calitatii locurilor de munca in cadrul conferintei anuale a BNS, care are loc marti, la Palatul Parlamentului.

Primul raport de avertizare timpurie urmareste lansarea unor avertismente cu privire la evolutia pietei fortei de munca. Raportul propune dezbaterii publice un set de recomandari care au rezultat in urma unei cercetari efectuate de experti in domeniul fortei de munca.

Realizatorii raportului recomanda reducerea CAS pe o perioada determinata, circa un an, cu cel putin sase procente. In aceste conditii, ei sustin ca s-ar crea 200.000 de noi locuri de munca in economie. O alta recomandare are in vedere introducerea unui plafon maximal al venitului cumulat pentru care se plateste CSA. In opinia specialistilor, o astfel de masura ar incuraja munca part-time si contractele de munca cu durata limitata ca solutii alternative mai ales pe timp de criza.

Raportul apreciaza ca iesirea din criza nu trebuie sa se bazeze pe reducerea numarului de angajati si plata unor diferite forme de prestatii sociale pentru cei disponibilizati ci pe stimularea cautarii si gasirii de noi locuri de munca. Astfel, ei recomanda conditionarea acordarii ajutoarelor de somaj de cautarea efectiva a unui loc de munca, diferentierea ajutoarelor de somaj, astfel incat cuantumul ajutorului de somaj sa fie determinat de principiul contributivitatii.

In cadrul cercetarilor efectuate, grupul de experti au constatat ca exista o ruptura intre sistemul educational si piata muncii. In acest sens, ei recomanda regandirea politicii in domeniul educatiei, avand in vedere schimbarile intervenite in mediul economic si social, astfel incat sa existe o corelatie intre cerintele impuse de evolutia pietei muncii si tipurile de calificare furnizate de sistemul de invatamant. Ca atare, finantarea institutiilor de invatamant superior de la bugetul de stat sa nu se mai faca in functie de numarul de studenti ci in functie de numarul de absolventi.

Totodata, raportul recomanda eliminarea suprapunerilor si clarificarea functiilor si resurselor financiare aferente pentru beneficiarii institutiilor publice care primesc bani de la stat; clarificare modului de remunerare a angajatilor din sectorul public care sunt implicati in proiecte finantate cu bani europeni; introducerea unor indicatori de evaluare si monitorizare privind eficienta pregatirilor profesionale precum si definirea conceptului de economie sociala si crearea unui cadru legislativ pentru aceasta.

Pe baza acestui raport, participantii la conferinta anuala a proiectului Observarea pietii muncii si a calitatii locurilor de munca, implementat de BNS si cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 continua dezbaterile.

AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: