Basescu: In mod cert intram pe crestere economica de anul viitor

Data publicarii: 02-09-2010 | Economie

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania va intra in mod cert pe un trend de crestere economica incepand de anul viitor, aratand ca daca nu se introducea masura de crestere a TVA-ului cu siguranta si ultimele doua trimestre din 2010 ar fi fost tot de crestere economica.

Basescu le-a vorbit miercuri diplomatior romani despre situatia economica din Romania, subliniind ca tara noastra a fost afectata mai mult decat se estima de criza, dar ca este "imbucurator" ca in ultimele luni productia industriala creste, exportul a crescut si el cu 5,9% in trimestrul doi din 2010 fata de trimestrul doi al anului trecut, agricultura are, pe primele sase luni din 2010 o crestere de 0,7%. El a aratat ca doar in domeniul constructiilor se inregistreaza o scadere de 8,9% fata de anul trecut.

"Este clar ca vom intra pe crestere economica in mod cert incepand de anul viitor, dar este de vazut daca se va mentine trendul de crestere al trimestrului doi si in trimestrul trei si patru avand in vedere cresterea TVA. Daca nu se introducea cresterea TVA, cu certitudine si trimestrele trei si patru ar fi fost cu crestere. Asa exista o incertitudine. Trimestrul doi cand TVA nu a fost marit a aratat o prima crestere de plus 0,3% fata de trimestrul unu", a explicat seful statului diplomatilor prezenti la Palatul Cotroceni.

Traian Basescu a subliniat insa ca problema Romaniei rezida in bugetul de stat, deficitul pe anul viitor fiind de 6 miliarde de euro.