El Pais: Romania se apropie de faliment

Data publicarii: 10-09-2010 | Economie
Dupa ani intregi de crestere economica si frenezie consumista, economia Romaniei a scazut cu 7% in 2009, iar guvernul a apelat la Fondul Monetar International si Uniunea Europeana pentru a evita incapacitatea de plata, noteaza vineri cotidianul El Pais.
In 2007 si 2008, PIB-ul a crescut cu peste 8%, remitentele angajatilor emigranti erau enorme - 10 miliarde de euro pe an - investitiile straine in crestere, iar oamenii au inceput sa cumpere masiv, cu credite. Dintr-o data, PIB-ul a scazut, iar Romania a fost nevoita sa ceara ajutor - 20 de miliarde de euro - si parea suficient. Insa presedintele Traian Basescu a sugerat cu cateva zile in urma ca poate va fi necesara cresterea imprumutului.

Constantina Artemisa are 47 de ani si lucreaza ca femeie de serviciu la Academia de Studii Economice din Bucuresti. Salariul ei a ramas la 470 de lei (110 euro) dupa reducerea cu 25%, din cadrul planului de austeritate impus de guvern, si este singura sursa de venit in gospodaria sa. Fiul si sotul munceau ca soferi, insa acum sunt someri. De asemenea, ea mai are trei copii de intretinut. 'Situatia economica este foarte grea', spune ea.

Romania este a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, si a trecut prin crize si mai grave. Insa dupa frenezia din preajma aderarii la UE, la inceputul din 2007, acum vremurile sunt extrem de grele. 'Catalizatorul a fost criza mondiala, insa este vorba de o criza locala si profunda', spune profesorul Liviu Voinea, din cadrul Grupului pentru economie aplicata. In anii anteriori, 'au crescut veniturile, si cand politicienii s-au vazut cu banii astia, au crescut salariile functionarilor si pensiile, in loc sa investeasca in infrastructura', explica si directorul editorial al ziarului economic Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc.

Odata primit ajutorul FMI, Romania a scazut, din luna iulie, 25% din salariile functionarilor publici - 1,3 milioane de persoane, mai multi decat existau in timpurile dictatorului Nicolae Ceausescu, estimeaza cotidianul spaniol - si a redus cu 15% multe dintre diferitele prestatii sociale. Nicolae Borta primeste 56 de euro pe luna pentru un handicap, plus inca 10 euro pentru fiecare dintre cei patru fii. Banii nu ii ajung, asa ca merge in fiecare saptamana cu sotia lui, Elena, sa ia paine, lapte, orez, miere si alte alimente de baza de la un centru din Bucuresti.

Guvernul a incercat sa reduca si pensiile, insa Curtea Constitutionala a anulat masura - astfel ca acum a crescut TVA cu cinci puncte procentuale, pana la 24%. Reformarea sistemului de pensii - de saptamana viitoare, fostii parlamentari, diplomati si inalti oficiali vor primi remuneratii in functie de contributii, si multora li se vor reduce pensiile cu pana de 10 ori - si plata a 1,9 miliarde de euro pe care statul le datoreaza companiilor private sunt sarcinile ce trebuie respectate fata de FMI, care a acordat deja 13 miliarde de euro. Concedierea masiva a functionarilor se afla deja pe masa, ca posibilitate in discutie - si se vorbeste de 200.000 de persoane.

Premierul Emil Boc, care conduce un executiv de centru-dreapta, tocmai a inlocuit sase ministri, inclusiv pe cel de la finante - un tehnocrat inlocuit de un necunoscut al partidului, dupa cum apreciaza Hostiuc. Expertii spun ca remanierea este 'un machiaj'. De asemenea, 'aceste masuri de austeritate sunt si contraproductive', spune Voinea, pentru ca, in opinia lui, concedierea masiva a functionarilor, fara sa se verifice daca sunt eficienti sau nu, 'este o prostie'. El crede ca pentru iesirea din criza este necesara cresterea incasarilor la buget - se estimeaza ca in prezent statul reuseste sa stranga doar 50% din TVA, un impozit pe venit progresiv, si reducerea contributiilor la serviciile de asigurari sociale - care sunt 46% din salariu, si ii imping pe multi sa munceasca pe piata neagra. Aici, se estimeaza ca economia subterana genereaza cel putin o treime din bogatie.

Otilia Nutu, de la Societatea Academica Romana, sustine ca este neaparata nevoie de reformarea pensiilor, care s-au dublat in ultimii ani, si de aceea a crescut deficitul. De asemenea, alti analisti considera ca o alta cheie ar fi cheltuielile facute de stat cu eficienta. Romania se afla aproape de Bulgaria si Grecia, intre campionii coruptiei in UE, potrivit Transparency International. Tara are o legislatie anticoruptie foarte buna, care insa nu se aplica, pentru ca UE nu exercita un control serios, explica Elena Calistru, de la aceasta organizatie.

Sursa: AGERPRES