FMI: prioritatea Romaniei este rezolvarea definitiva a problemei arieratelor

Data publicarii: 27-09-2010 | Economie
'Prioritatea Romaniei este rezolvarea definitiva a problemei arieratelor, prin imbunatatirea disciplinei financiare in economie si cresterea credibilitatii eforturilor de ajustare depuse de autoritati', a declarat sambata directorul general adjunct al FMI, Murilo Portugal.

Conform unui comunicat postat pe site-ul Fondului Monetar International, Portugal a prezidat sedinta de vineri a Colegiului Director al FMI, in cadrul careia a fost aprobata eliberarea transei a sasea, in valoare de 884 de milioane de euro pentru Romania, acordandu-se tarii noastre o noua derogare de la criteriul de perfomanta privind eliminarea arieratelor publice.

Inceperea reformelor privind piata muncii si sistemul de asigurari sociale va permite cresterea productivitatii si utilizarea mai eficienta a resurselor bugetare limitate pentru sprijinirea celor mai vulnerabili membri ai societatii.

Prioritatea Romaniei este rezolvarea definitiva a problemei arieratelor, prin imbunatatirea disciplinei financiare in economie si cresterea credibilitatii eforturilor de ajustare depuse de autoritati', a precizat directorul general adjunct al FMI.

Murilo Portugal a mai apreciat ca recenta consolidare fiscala a angajat Romania 'pe un drum clar catre indeplinirea tintelor sale fiscale pe termen mediu si lung'.

De asemenea, adjunctul sefului FMI considera ca politicile din domeniul monetar si financiar au fost corecte si proactive, 'contribuind la mentinerea stabilitatii financiare in fata crizei. Cresterea temporara a inflatiei in urma maririi cotei de TVA necesita o analiza prudenta a masurilor viitoare de relaxare fiscala'.

Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar vigilenta continua in supravegherea sistemului financiar este cruciala pentru asigurarea stabilitatii acestuia in fata situatiei regionale instabile si a cresterii creditelor neperformante, a mai adaugat Murilo Portugal.

Boardul FMI a aprobat vineri eliberarea unei transe de 769 milioane DST (884 milioane de euro), aducand suma incasata de Romania din cadrul imprumutului total acordat de FMI la 11,27 milarde de euro, se specifica in comunicat. Conform sursei citate, imprumutul total acordat Romaniei de catre FMI in 4 mai 2009 se ridica la 13,15 miliarde de euro (11,443 miliarde DST).

sursa: AGERPRES

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: