Concurenta: Loteria a beneficiat ilegal de ajutor de stat

Data publicarii: 05-09-2006
Compania Nationala Loteria Romana a beneficiat de o serie de facilitati fiscale care au constituit ajutor de stat ilegal si incompatibil cu mediul concurential normal, arata o decizie prezentata, marti, Senatului de Consiliul Concurentei. "Consiliul Concurentei a decis stoparea acestor forme de ajutor catre CN Loteria Romana SA si recuperarea acestuia si a dobanzilor aferente", precizeaza raportul. Loteria Romana a beneficiat de un ajutor de stat ilegal in valoare de 50,6 milioane lei, pe care trebuie sa il returneze la stat, a decis, la mijlocul lunii iulie, Consiliul Concurentei.

Autoritatea de concurenta a propus, de asemenea, modificarea a trei ordonante de urgenta "in sensul inlocuirii prevederilor cu caracter contradictoriu si a instituirii unui regim nediscriminatoriu de organizare si exploatare a jocurilor de noroc".

Cele trei documente propuse pentru modificare sunt Ordonanta de Urgenta 69/1998 cu privire la regimul de autorizare a activitatilor din domeniul jocurilor de noroc, aprobata prin Legea 166/1999; Ordonanta de Urgenta 159/1999 cu privire la infiintarea CN Loteria Romana SA, aprobata prin Legea 228/2001; respectiv Ordonanta de Urgenta 195/2001, cu privire la asigurarea unor fonduri pentru finantarea constructiei de locuinte pentru tineret si sali de sport, aprobata prin Legea 195/2002.

Autoritatea de concurenta a declansat o investigatie asupra facilitatilor fiscale primite de Loterie dupa ce a primit o serie de sesizari atat din partea unor firme concurente, cat si din partea Comisiei Europene.

"Pana acum un an, doi, nu existau alte companii pe aceasta piata si facilitatile date Loteriei nu afectau pe nimeni. Cand a aparut concurenta, companiile respective ne-au sesizat, au sesizat CE, care ne-a sesizat din nou si am pornit investigatia", au explicat, pentru NewsIn, reprezentantii Consiliului Concurentei.

Printr-un comunicat de presa emis la sfarsitul lunii iulie, Loteria anunta ca "asa cum a comunicat si Ministerul Finantelor va ataca in instanta decizia Consiliului Concurentei". Potrivit Loteriei, investigatia Consiliului, finalizata cu decizia ca ajutorul de stat a fost acordat ilegal si trebuie recuperat, a fost declansata ca urmare a unei plangeri a Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din Romania, din luna ianuarie, prin care era sesizat "pretinsul tratament preferential acordat C.N. Loteria Romana S.A. pe piata jocurilor de noroc".

NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro: