Cum se plateste impozitul pe Bursa

Data publicarii: 04-10-2010 | Bursa
Numarul tranzactiilor de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a scazut la circa 45.000 in septembrie, de la 91.000 in iunie si 130.000 in mai, dupa schimbarea impozitarii. Astfel, desi actiunile listate au crescut in ultimele trei luni, tranzactiile au fost mici, iar impozitul pe care statul il va incasa nu va fi semnificativ, desi cota de impozitare a foct crescuta la 16% indiferent de perioada de detinere a actiunilor. Pana la 30 iunie, castigurile din actiunile detinute mai mult de un an se impozitau cu 1%.


Multi dintre investitorii de pe Bursa au luat pozitii de asteptare incepand din luna iulie, dupa ce Guvernul a modificat impozitul aplicat castigurilor din vanzarea actiunilor, ceea ce a determinat o scadere dramatica a numarului tranzactiilor de pe Bursa. In ultimele trei luni, numarul tranzactiilor de la Bursa a scazut incontinuu, ajungand in septembrie la 45.300, un minim al ultimilor sase ani (ultima luna cu tranzactii mai putine a fost aprilie 2004, cand numarul tranzactiilor a fost de 42.900).
"Foarte putini clienti au tranzactionat in ultimele trei luni. Mai putin de 20% din cei cateva mii de clienti ai firmei au de depus declaratii de impunere. Si impozitarea a avut o influenta negativa asupra numarului de tranzactii", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a firmei de brokeraj IFB Finwest.

 

integral in: zf.ro