Profesorii si politistii sunt solidari cu protestatarii de la Finante

Data publicarii: 14-10-2010 | Finante-Banci
Cadrele didactice si politistii se declara solidari cu angajatii de la Finante care au declansat miercuri, in toata tara, un protest spontan, nemultumiti de faptul ca le-au fost taiate stimulentele salariale.

"Ne solidarizam deoarece cu salariile cu care raman bugetarii dupa taierile dictate de guvern nu se poate trai. Pentru noi este mai greu sa declansam un protest spontan, pentru ca lucram in sistemul educational, insa nu exclud ca astfel de actiuni sa aiba loc, in perioada urmatoare, si in unitatile de invatamant", a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Liviu Pop.

Si reprezentantii Federatiei "Spiru Haret'' s-au solidarizat cu angajatii de la Finante, potrivit Realitatea.net.

In semn de solidaritate cu protestatarii, politistii, care nu pot face greva generala, vor purta, joi, banderole.

Liderul SED Lex, Vasile Marica, a spus ca are semnale din toata tara ca joi vor fi organizate mai multe proteste spontane la primarii si sedii de politie din teritoriu.

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a fost impiedicat miercuri seara de protestatari sa iasa din minister la finalul negocierilor cu protestatarii, fiind nevoit sa revina in cabinetul sau. Demnitarul a incercat sa se indrepte spre scari, dar a fost imbrancit de angajatii care protestau si care i-au cerut demisia.

"Atat timp cat le doresc binele si asigur un sistem de salarizare echitabil, nu am de ce sa-mi dau demisia, pentru ca in Finante sistemul de salarizare a fost incorect. Actualul sistem de stimulente nu este un sistem care respecta legea. Atat timp cat indicatorii nu sunt depasiti, incasarile nu sunt la nivelul  planificat, Romania are 32% venituri bugetare, Bulgaria are 40%", a spus Ialomitianu.

Vasile Marica a declarat, dupa negocieri, ca discutiile liderilor sindicali cu ministrul Finantelor au intrat in blocaj si nu s-a ajuns la nicio concluzie, deoarece acesta nu este de acord cu acordarea de stimulente angajatilor MFP

Primii bugetari care au intrerupt lucrul miercuri au fost cei din Bucuresti, de la Ministerul Finantelor. Cu acestia s-au solidarizat angajatii din Ministerul Muncii, de la inspectorate teritoriale de munca, precum si de la case de pensii.

Proteste similare cu cele din Capitala au fost declansate in Constanta, Timisoara, Deva, Ploiesti, Galati, Iasi, Teleorman si Brasov.

Acordarea sporurilor pentru personalul din Ministerul Finantelor Publice a fost unul dintre reprosurile presedintelui Traian Basescu la momentul remanierii fostului ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu. Presedintele i-a avertizat pe noii ministri ai Finantelor si Muncii, Gheorghe Ialomitianu si Ioan Botis, sa nu repete "eroarea de sfidare a opiniei publice" pe care au facut-o predecesorii lor cu o luna in urma, cand au acordat stimulente oamenilor din minister, in conditiile in care bugetarilor li se cere solidaritate.

Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu, a declarat, la inceputul lunii septembrie, la plecarea din minister, ca decizia de a acorda stimulente personalului din subordinea sa ii apartine, iar intre el si presedintele Traian Basescu exista o divergenta de opinii de mai multa vreme pe aceasta chestiune. "Exista o divergenta de opinie intre mine si presedinte de foarte multa vreme. Fiecare dintre noi si-a mentinut punctul de vedere. Eu mi-am asumat aceasta acordare de stimulente personalului din Ministerul Finantelor", a precizat Vladescu.

Vladescu a explicat decizia prin faptul ca, fara stimulente, salariul personalului ar fi scazut foarte mult, ceea ce ar fi facut dificil de condus institutia. "Motivatia era diferenta de salarizare intre Ministerul Finantelor si ceilalti bugetari. Am facut o declaratie acum cateva luni, din acest punct de vedere a fost o eroare la scrierea legii 330 anul trecut, cand in lege s-au introdus sporurile, dar nu s-au introdus stimulentele. Ministerul Finantelor nu avea sporuri, avea stimulente. Ele au ramas pe dinafara si, in cazul in care ar fi disparut, personalul din cadrul ministerului, cu tot cu reducerea de 25%, ar fi pierdut aproape 60% din venituri, ceea ce facea foarte greu de administrat aceasta institutie", a spus atunci Vladescu.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: