Dumitru (Raiffeisen):IMM-urile isi cosmetizeaza rezultatele, insa le cresc costurile de finantare

Data publicarii: 19-10-2010 | Economie

Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a declarat luni ca IMM-urilie incearca sa-si "cosmetizeze" rezultatele financiare pentru a obtine beneficii fiscale, dar ca acest lucru duce la crestere costurilor de finantare, pentru ca standardele de creditare devin mai dure.

"IMM-urile fac o asa numita "optimizare fiscala". Incearca cumva sa-si optimizeze cheltuielile si sa puna foarte multe cheltuieli deductibile pentru a reduce impozitul pe profit(...)Dar aceasta este imaginea lor oficiala. In realitate, imaginea lor financiara este mai buna, dar incearca cumva sa cosmetizeze partea de chetuieli pentru a obtine niste beneficii fiscale. Lucrul acesta are niste costuri la nivel de finantare", a declarat Dumitru.

El a explicat ca incercarea de "cosmetizare" a rezultatelor financiare duce la o inasprire a standardelor de creditare, pentru ca bancile se uita la rezultatele companiilor atunci cand acestea vin sa acceseze credite.

"Cand o banca se uita si contul de profit si pierdere nu arata prea grozav, desi perceptia initiala arata ca ar trebui sa fie mai bine, evident ca standardele de creditare sunt mai dure", a adaugat Dumitru. 

NewsIn