Bogdan Dragoi a fost numit presedinte al Comitetului Reprezentantilor Fondului Proprietatea

Data publicarii: 21-10-2010 | Finante-Banci

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), Bogdan Dragoi, a fost numit presedintele Comitetului de Reprezentanti ai Fondului Proprietatea, a anuntat miercuri administratorul Fondului, Franklin Templeton. Dragoi a fost ales presedinte de membrii Comitetului de Reprezentanti dupa o sedinta din 14 octombrie. Functia este una onorifica, fara remuneratie suplimentara.

Comitetul de Reprezentanti trebuie sa supravegheze desfasurarea contractului cu managerul si administratorul Fondului si sa raporteze actionarilor. Functiile grupului sunt de aprobare a declaratiilor financiare ale Fondului si a bugetului anual de cheltuieli. Membrii Comitetului de Reprezentanti au mandate de trei ani.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic.

Statul a promis, la crearea Fondului, ca va lista FP in cel mai scurt timp la bursa din Bucuresti si pe o piata internationala, ceea ce ar fi permis actionarilor sa isi poata valorifica usor titlurile cu care au fost despagubiti, insa termenul de listare a fost mereu amanat.

Franklin Templeton a preluat oficial la sfarsitul lunii septembrie mandatul de administrare a activelor Fondului Proprietatea, estimate la 14,6 miliarde de lei sau 3,4 miliarde de euro.

Fondul a inceput de la 11 octombrie plata dividendelor, in valoare totala de 1,1 miliarde de lei, pentru profiturile inregistrate in 2008 si 2009, peste 500 de milioane de lei din aceasta suma revenind statului, in timp ce peste 4.000 de persoane fizice si juridice vor incasa diferenta. Astfel, vor primi un dividend brut de 0,0816 lei/actiune toti actionarii Fondului la data de 27 septembrie. Valoarea neta se ridica la 0,068 lei/actiune.

Franklin Templeton a deschis recent un birou in Bucuresti, cu o echipa de 23 de angajati, printre care sase profesionisti in investitii care sunt sprijiniti de un portofoliu de 35 de manageri si analisti ai echipei Templeton Emerging Markets.

NewsIn