Executorii bancari: La licitatii obtinem 50% din pretul initial

Data publicarii: 27-10-2010 | Finante-Banci
Numarul din ce in ce mai ridicat al garantiilor imobiliare scoase la licitatie de banci nu a provocat inca o explozie a vanzarilor de locuinte, pentru ca pe la licitatii bate vantul.

Vanzarile de locuinte scoase la licitatie de banci urmeaza mersul intregii piete imobiliare: oferta creste, cererea tinde spre zero. "Am un apartament cu doua camere in Bucuresti pe care incerc sa il vand inca de anul trecut.

 Nu l-am vandut nici macar la a treia licitatie, iar acum clientul initial executat a reinceput sa plateasca din datorie", exemplifica un executor bancar care spune ca, pentru a reusi sa vanda totusi o locuinta, este nevoie de trei pana la cinci licitatii. Mentionam ca de la a treia licitatie bancile sunt obligate sa accepte cel mai bun pret oferit, indiferent de suma. Iar bancile nici nu prea au motive pentru a forta vanzarea locuintelor pierdute de clientii rau-platnici.

"In prezent, pe calea executarii silite se pot obtine preturi medii intre 50% si 60% din valoarea  rezultata in urma raportului de reevaluare, intocmit in cadrul procedurii", spune pentru RL Liviu Fenoghen, presedintele Asociatiei Profesionale a Executorilor Bancari. Potrivit acestuia, sumele obtinute pot fi si mai mari, in functie de caracteristicile locuintei scoase la licitatie, insa cazurile in care pretul ajunge la valoarea initiala sunt foarte rare. De asemenea, spune Fenoghen, procentul avansat mai sus nu include si vanzarile efectuate in cadrul procedurilor de insolventa de care se ocupa practicienii in insolventa si creditorii de la masa credala.

 

integral in: Romania Libera