2011: Romania iese cel mai greu din criza

Data publicarii: Astazi, 29-10-2010 | Economie
Doar trei tari raman in 2010 in recesiune: Grecia, Romania si Letonia. Anul viitor avem cea mai modesta crestere.
Romania va avea anul viitor cea mai modesta crestere economica din regiune, de numai 0,9%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Anul acesta, Romania va avea o scadere economica de 2%, mai mica decat a Greciei (3%, conform altor estimari), dar mai mare decat a Letoniei (1%).

Toate celelalte tari membre UE au iesit deja din recesiune. Pe ansamblul regiunii unde BERD este prezenta, are loc o imbunatatire a conditiilor economice, potrivit unui raport al bancii. Revenirea remiterilor si a preturilor petrolului si altor materii prime au fost benefice tarilor din Caucaz si Asia Centrala, in timp ce intrarile de capital au stimulat dezvoltarea in Turcia, Polonia si, mai recent, in Ucraina. Revenirea economica in statele dezvoltate a fost benefica si pentru tarile din Europa Centrala si regiunea baltica. Pentru acest an, in regiunea analizata este anticipat un avans economic de 4,2% si aproximativ egal in 2011, cu diferente regionale.

In Romania, au aparut semne distincte de redresare, respectiv cresterea puternica a exporturilor, un sezon turistic bun si perspectiva unei productii agricole ridicate, ceea ce contribuie la compensarea problemelor din alte sectoare si cererea de consum redusa, potrivit unui raport al BERD. Economia romaneasca se va contracta in acest an, iar anul viitor va reveni la o crestere modesta, se arata in raport.  
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro: