100.000 de caciulite comandate in campania lui Nastase blocheaza acum conturile PSD

Data publicarii: 07-09-2006
PSD s-a trezit, ieri, cu conturile blocate, atat la nivel central, cat si in teritoriu, din cauza ca nu si-a achitat o datorie din campania prezidentiala a lui Adrian Nastase, in valoare de 3 miliarde de lei vechi. Creditorul este o firma din Bucuresti, care a confectionat pentru partid 100.000 de caciulite, pe care PSD le-a impartit drept cadouri electorale, a precizat, ieri, Rovana Plumb, mandatarul financiar al campaniei electorale a lui Adrian Nastase, informeaza cotidianul Gandul.

Golul pe care campania lui Nastase l-a lasat in vistieria partidului este mult mai mare, a completat-o Aristide Roibu, trezorierul partidului. Potrivit acestuia, PSD are datorii din campania prezidentiala in valoare de "peste zece miliarde de lei vechi". Intr-o analiza prezentata de Roibu conducerii centrale, la inceputul acestui an, valoarea totala a datoriilor PSD era de 80 de miliarde de lei vechi. "Intr-adevar, erau 80 de miliarde, dar acestea reprezentau evaluarea completa, cu datoriile viitoare si cheltuielile pentru sedii".

"E pacat, doar mai sunt campanii..."

Potrivit legii, partidul actioneaza in solidar cu candidatul la prezidentiale, fiind obligat sa preia toate obligatiile restante ale acestuia. Aristide Roibu spera, ieri, sa ajunga la o intelegere cu producatorul de caciulite, caruia dorea sa-i aduca aminte ca "mai sunt campanii electorale".

"Fie contestam in justitie poprirea conturilor si solicitam ridicarea acestei actiuni asupra conturilor noastre, fie ajungem la o intelegere.

Nu-l cunosc pe acest creditor, pentru ca eu nu am lucrat in campania electorala prezidentiala, dar lasati-ma sa discut eu cu el inaintea presei. E pacat, doar mai sunt campanii..." De altfel, nici unul dintre liderii PSD nu-si mai aducea ieri aminte numele sau adresa producatorului de caciulite.

Pesedistii din teritoriu, cu pusculita goala

Blocarea conturilor i-a paralizat pe pesedistii mici din teritoriu. "M-a sunat trezorierul nostru, de la Roman, sa-mi spuna ca nu poate sa mai ia bani din contul nostru, de la Bancpost, sa plateasca telefoanele. Zicea ca nu stiu cine a blocat banii", se plangea, ieri, pe holul Senatului, seful PSD Roman, Ioan Chelaru. "Dorea sa faca si el o plata, da' bine ca nu aveam multi bani in cont, vreo doua milioane si jumatate de lei vechi". Pana la deblocarea conturilor, pesedistii din teritoriu s-au angajat sa urgenteze colectarea cotizatiilor, pentru a plati macar utilitatile.

Multa vreme considerat partid al miliardarilor din Romania, PSD a ajuns foarte stramtorat financiar de cand este in opozitie. Convins ca va castiga alegerile, partidul a angajat, in campaniile din 2004, cheltuieli mult mai mari si mai multe decat o arata hartia, spun surse social-democrate. Intr-o logica ce a functionat ani de zile, "decontul" ar fi urmat sa se faca dupa alegeri, inclusiv prin contracte de la stat. PSD a incercat, de la inceputul anului, sa-si esaloneze datoriile restante si a reusit sa pastreze subiectul sub tacere pana la aparitia nervosului producator de caciulite. Pasul urmator al creditorilor este punerea sediilor PSD sub sechestru. Purtatorul de cuvant Cristian Diaconescu spunea, ieri, ca "mai multi creditori din tara incearca sa-si execute creantele punand sechestru pe sediile noastre".

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: