Vintu ar putea cumpara Romexterra cu banii bancii

Data publicarii: 07-09-2006
Legatura dintre Demera Investment LTD, off-shore-ul prin care se face preluarea actiunilor persoanelor fizice la Romexterra Bank, si Sorin Ovidiu Vintu a fost deja facuta. Nimeni nu a explicat insa ce implica contractul de vanzare-cumparare de actiuni care sta la baza acestei posibile noi inginerii financiare. Surse din domeniul financiar-bancar sustin ca Banca Nationala ar fi cerut ca, pana la data de 1 noiembrie 2006, sindicatele din actionariatul bancii sa detina sub 2%, si pana atunci sa fie cautat un investitor strategic.

De asemenea, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) s-a aratat interesata sa intre in actionariatul Romexterra, dar asteapta ca sindicatele sa-si reduca participarea la capitalul bancii. Asa a inceput goana actionarilor bancii romanesti dupa posibili cumparatori. In iulie, a aparut si investitorul: MKB Bank, a treia banca din Ungaria, detinuta in proportie de peste 80% de a saptea banca din Germania, Bayern LB.

Banca maghiara are toate sansele de a primi de la BNR autorizatia de preluare. Surpriza, insa: pe 21 iulie, incepe oferta de preluare a actiunilor detinute de cei 114.000 de actionari persoane fizice, prin Ieba Trust SA, in calitate de mandatar in Romania al off-shore-ului din Cipru, Demera Investment LTD, a carui legatura cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu a fost demonstrata de cotidianul Evenimentul Zilei.

Potrivit contractului de vanzare-cumparare primit de actionarii persoane fizice, transferul actiunilor se face la valoarea de 6 lei pe actiune, urmand ca banii sa fie acordati cesionarilor dupa 23 septembrie, daca Demera reuseste sa preia 50% plus o actiune din capitalul social al bancii, pentru a vinde apoi catre MKB.


Citeste tot articolul in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: