BNR despre ideea de a taxa suplimentar bancile: Vom respecta decizia europeana

Data publicarii: 11-11-2010 | Finante-Banci
Ideea de a taxa suplimentar bancile considerate responsabile pentru declansarea actualei crize mondiale, care se cristalizeaza in cancelariile europene, este privita cu detasare de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, care se limiteaza la a spune ca Romania va respecta decizia europeana.

"Nu vedem aceasta idee decat prin prisma deciziei care se va lua la nivelul Uniunii Europene. Tara noastra nu are o forta economica prea mare in raport cu tarile-lider ale UE si nu poate influenta prea mult aceasta decizie. Ce se va stabili la nivel european se va aplica si in Romania", a spus Georgescu la seminarul EU-Cofile organizat la Sinaia de BNR in parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank.

Taxarea suplimentara a bancilor este vazuta ca o parghie de sprijinire a reechilibrarii fiscale, in conditiile in care multe state europene au fost nevoite sa intervina cu bani pentru a salva bancile considerate de importanta sistemica.

Georgescu precizeaza ca sistemul bancar romanesc a fost bine supravegheat in anii trecuti si ramane solid in continuare, astfel ca statul nu a fost nevoit sa cheltuiasca niciun leu pentru a ajuta vreo banca. In timpul panicii bancare din octombrie 2008 doar Banca Transilvania a apelat la BNR pentru a primi lichiditate, in conditiile in care se confrunta cu retrageri importante de depozite, pe fondul raspandirii rapide a unor zvonuri privind problemele de stabilitate pe care le-ar fi avut.

 

integral in: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: