Populatia si firmele au investit mai mult in strainatate in 2010

Data publicarii: 17-11-2010 | Economie
Populatia si firmele si-au majorat investitiile directe si cele de portofoliu in strainatate in primele noua luni din acest an, in special participatiile la capital si portofoliile de actiuni, dar au retras din depozite si numerar, reiese din datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Depozitele si numerarul detinute de rezidenti in strainatate insumau in septembrie 3,2 miliarde de euro, in scadere cu 14% fata de iunie si cu 12% comparativ cu finele anului trecut. Totodata, populatia si firmele aveau de recuperat din strainatate imprumuturi de 7,35 miliarde de euro in luna septembrie, cu 4,45% mai putin decat in iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut. Investitiile de portofoliu realizate de populatie si firme in strainatate au avansat in primele noua luni cu 16%, la 1,38 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea portofoliilor de actiuni a urcat cu 34%, la 541,7 milioane de euro.

Evolutia investitiilor directe si de portofoliu realizate de populatia si firmele din Romania difera semnificativ in trimestrul al treilea comparativ cu cea din primele noua luni. Astfel, investitiile directe in strainatate au scazut in septembrie cu 18% fata de iunie, pe fondul reducerii cu 21% a participatiilor la capital.
Totodata, valoarea investitiilor de portofoliu s-a diminuat cu 3,4%, in contextul declinului de 27,3% inregistrat pe segmentul actiunilor, care a fost compensat partial de avansul portofoliului de obligatiuni, de 33,3%, la 792,9 milioane de euro.
Activele Romaniei totalizau in septembrie 49,76 miliarde de euro, cu 13,85% mai mari comparativ cu decembrie 2009.

 

sursa: Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: