FMI bate la usa Irlandei

Data publicarii: 18-11-2010 | International

Pana si britanicii, care pana acum au refuzat implicarea in planurile de salvare ale UE, s-au aratat dispusi sa dea bani cu imprumut. Irlanda ii refuza in continuare.

Irlanda s-a angajat sa colaboreze cu o delegatie UE/FMI pentru stabilirea unor masuri urgente de sustinere a sectorului bancar, proces care ar putea conduce la acordarea unui program financiar, in pofida reticentei autoritatilor de la Dublin. O delegatie a Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene (BCE) si Fondului Monetar International se va deplasa azi in Irlanda pentru a analiza masurile necesare in cazul in care autoritatile irlandeze decid sa solicite ajutor, au anuntat ministrii de Finante din zona euro.

Premierul irlandez, Brian Cowen, a subliniat ca delegatia va analiza tipul de asistenta de care ar avea nevoie Irlanda, dar a respins din nou sugestiile ca guvernul discuta un plan de sustinere financiara. "Ne vom concentra pe tipul de asistenta care poate fi oferit pentru a ne asigura ca problema este tratata corect", a declarat Cowen, potrivit agentiei Reuters, citata de Mediafax. El a precizat ca guvernul nu negociaza un plan de salvare financiara. Pietele financiare nu au fost impresionate de respingerea de catre guvernul irlandez a asistentei UE, spreadul obligatiunilor irlandeze pe termen de zece ani, fata de cele germane, urcand la 5,95%, aproape de un maxim record.

Integral in Romania Libera