BCR: Dobanzile la depozite ar putea scadea usor in 2011

Data publicarii: 18-11-2010 | Finante-Banci

Dobanzile la depozitele bancare ar putea urma o usoara tendinta descrescatoare in 2011, in paralel cu o lupta mai putin acerba intre banci pentru atragerea de clienti pe acest segment, apreciaza economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

In opinia sa, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va avea probabil o atitudine prudenta in relaxarea politicii monetare in anul 2011, in conditiile in care procesul de restructurare a sectorului public nu este inca finalizat, iar evolutia inflatiei din urmatoarele trimestre se afla sub semnul unor incertitudini.

Dobanzile la creditele acordate sectorului privat vor fi influentate atat de deciziile de politica monetara ale BNR cat si de modul concret de implementare in legislatia nationala a prevederilor europene cu privire la protectia consumatorilor.

Potrivit reprezentantului BCR, o continuare a eforturilor de consolidare fiscala in cadrul unui acord cu Fondul Monetar International /FMI/ poate pune, de asemenea, bazele unei usoare scaderi a randamentelor titlurilor de stat in lei.

Economistul sef al BCR considera ca evolutiile din anul 2011 de pe pietele financiare vor fi influentate in mod decisiv de implementarea stricta a cerintelor actualului acord incheiat cu Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, precum si de vointa autoritatilor de a incheia un nou acord, de tip preventiv, cu FMI.

In ceea ce priveste evolutia cursului de schimb in 2011, economistul sef al BCR apreciaza ca structura inadecvata a cheltuielilor publice, lipsa de predictibilitate bugetara pe termen lung din cauza dominantei factorului politic asupra deciziilor economice, dificultatile de prioritizare a investitiilor publice sunt aspecte negative ce pot induce presiuni la nivelul cursului de schimb, in timp ce cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene poate deschide calea unei stabilitati a cursului pe termen scurt si mediu si a unei anumite aprecieri pe termen lung.

Economistul sef al BCR va participa joi la un seminar pe tema prognozei ratei dobanzii si a cursului de schimb valutar, in cadrul Romanian Finance Symposium.

Sursa: AGERPRES