Scad comisioanele pentru credite

Data publicarii: 18-11-2010 | Finante-Banci
Deputatii au decis, printre altele, plafonarea comisioanelor pentru credite si au impus bancilor sa refinanteze imprumuturile clientilor al caror grad de indatorare depaseste 70%.

Ordonanta 50/2010 a creditelor pentru populatie a fost amendata iarsi in Comisia de Buget- Finante a Camerei Deputatilor. De aceasta data, parlamentarii au trecut la discutarea punctelor importante ale actului normativ, printre care stabilirea modului de calcul al dobanzii, dar si a nivelului maxim al comisioanelor. Daca in primul caz nu au existat modificari substantiale (dobanda variabila ramane definita ca suma dintre unul dintre indicii EURIBOR/ROBOR/LIBOR si o marja fixa pe toata durata creditului), in privinta comisioanelor putem vorbi despre o modificare in avantajul clientilor. Este vorba despre plafonarea comisionului pentru administrarea creditului la un nivel maxim egal cu cel pentru administrarea conturilor (substantial mai redus si, in unele cazuri, chiar zero).

Despre acest amendament, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, spune ca s-ar putea intoarce impotriva clientilor. "Bancile care au comision de administrare pentru conturile curente zero vor fi dezavantajate. In cele din urma, ele vor fi nevoite sa creasca aceste comisioane pentru a le aduce la nivelul comisioanelor pentru credite", a spus Ghetea in fata Comisiei. Nici propunerea privind refinantarea sau reesalo-narea creditelor pentru clientii supraindatorati nu a fost bine primita de catre reprezentantii mediului bancar. "In conditiile in care clientii bugetari reprezinta o treime din sold si acestora le-au fost reduse veniturile cu 25%, pentru creditele in sold, acest lucru este daramator", spune Veronica Raducanescu, director al Directiei de reglementare si autorizare a BNR, citata de www.money.ro.

Continuarea in Romania Libera