Mos Craciun aduce scumpiri

Data publicarii: 29-11-2010 | Economie
Painea, hainele si energia termica isi vor majora preturile in curand

Painea se va scumpi cu 15% din cauza scumpirii graului. Pretul la caldura sta sa se majoreze deoarece autoritatile locale au ramas fara bani de subventii iar distribuitorii de gaze solicita si ei majorari. Acestea sunt cateva dintre cadourile pe care Mos Craciun ni le pregateste in perioada urmatoare.

Producatorii de grau au exportat 2 milioane de tone din productia de 5,7 milioane de tone din aceasta vara, ca urmare a scumpirii graului pe plan mondial. Aceasta a survenit din cauza incendiilor puternice din Rusia, care au blocat exporturile, dar si ca urmare a devalorizarii dolarului american.

Acum consumatorii romani vor simti reversul medaliei, deoarece procesatorii vor fi nevoiti sa importe grau la un pret cu 50% peste nivelul la care s-a exportat, deoarece intre timp pretul a urcat in continuare, a declarat Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan. "Cresterea de pret la grau de la 120 de euro pe tona in iunie la 170 euro in iulie si la 200-220 euro in toamna acestui an, dar si majorarea de TVA de la 19% la 24%, au facut ca pretul fainii sa urce cu 60% si ca painea sa se scumpeasca cu 10% in ultimele patru luni", a spus Popescu.

Integral in Jurnalul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro: