Rate la dezvoltator, cu bune si rele

Data publicarii: 30-11-2010 | Imobiliare
Intre creditele clasice ipotecare sau imobiliare si plata direct la vanzatori, clientii incep sa se orienteze tot mai mult catre cea de-a doua varianta deoarece costurile totale, in acest caz, sunt mai mici. Accesul tot mai dificil la creditele bancare a facut ca ratele la dezvoltator si sistemul "inchiriaza si cumpara" sa castige tot mai mult teren.

Sistemul de rate directe la dezvoltator a aparut din doua motive: inasprirea conditiilor de creditare la banci si scaderea dramatica a ritmului vanzarilor de locuinte nou construite.

Cele doua cauze, cumulate, au condus, treptat, la o regandire a strategiei dezvoltatorilor, mai ales a celor care au construit cu bani imprumutati de la banci si pentru care lipsa cumparatorilor insemna riscul intrarii in incapacitate de plata.

Beneficiarul final al noii stari de fapt este insa cumparatorul, care, fata de situatia din urma cu trei-patru ani, are in prezent la dispozitie mult mai multe optiuni de plata pentru casa dorita, arata Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea. Cei care opteaza pentru a achita rate direct dezvoltatorului sunt, in general, persoane tinere, care doresc sa evite indatorarea la banca pe perioade de cel putin 25 de ani.

Integral in Adevarul