Cele mai bune solutii pentru reducerea ratei la casa

Data publicarii: 30-11-2010 | Finante-Banci
Imprumuturile pentru locuinte contractate in urma cu mai multi ani pot fi refinantate cu credite mai ieftine. Calea refinantarilor este netezita de limitarea comisionului de rambursare anticipata la 1%.

Refinantarea creditelor ipotecare este ingreunata de scaderea valorii proprietatilor, iar din acest motiv unii debitori sunt "captivi" la institutia de credit care le-a finantat achizitia imobilului. Motivul: creditele de refinantare acordate de banci sunt limitate la cel mult 85% din actuala valoare de piata a imobilului. Daca valoarea de piata a scazut semnificativ, iar soldul creditului contractat in trecut nu s-a redus pe masura, proprietarii nu au decat doua solutii: sa puna ipoteca Si pe un alt imobil pentru a garanta creditul de refinantare sau sa acopere din alte surse diferenta dintre valoarea vechiului credit Si a celui care urmeaza sa fie contractat.

Cea mai mica dobanda anuala efectiva (DAE) la ipotecarele in euro pentru clientii cu conturi de salariu este perceputa de RBS - 5,9%, pentru un credit de 30.000 de euro pe 30 de ani.

In acelaSi timp, cea mai mica DAE la refinantarea creditelor pentru locuinte, neconditionata de incasarea salariului intr-un cont deschis la finantator, este perceputa de OTP - 6,37% in cazul unui imprumut identic. 

 

integral in: capital.ro