De ce n-a iesit Romania din criza in trimestrul III

Data publicarii: 03-12-2010 | Finante-Banci

Reducerea consumului si cresterea preturilor au adancit recesiunea, mentinand pe minus comertul, agricultura, constructiile si serviciile. Doar industriasii, importatorii si exportatorii au avut cresteri. Reteta toxica e compusa din scumpiri in conditii de consum redus: ca volum, economia s-a contractat cu 2,5% in trimestrul III, dar ca preturi curente a crescut cu 7,5%.

O legitate economica spune ca atunci cand cererea si consumul scad nu mai e loc de scumpiri, dar Romania a contrazis chiar si aceasta teza - cu pretul ramanerii in recesiune. Mai exact, cu toata scaderea drastica a consumului din perioadele anterioare, chiar in prima zi a trimestrului al treilea (1 iulie) Guvernul a majorat Taxa pe Valoarea Adaugata, provocand scumpiri in lant pe toate palierele economiei.

Obligati sa consumam mai scump si mai putin

Rezultatul se vede in datele raportate ieri de Institutul National de Statistica (INS): ca volum, Produsul Intern Brut a avut o scadere de 2,5%, in timp ce pe criteriul indicilor de pret in trimestrul al treilea a avut o crestere cu 7,5% fata de aceeasi perioada din 2009. Altfel spus, in timp ce economia se contracta si activitatile intreprinderilor aveau restrangeri acute, Guvernul a fortat marirea preturilor, rasturnand trendul de crestere pe care intrase Romania in trimestrul anterior.

Integral in Adevarul