Valentin Lazea: Romania are nevoie de timp pentru adoptarea euro

Data publicarii: 08-09-2006
Romania are nevoie de timpRomania are nevoie timp pentru pregatirile necesare adoptarii euro dupa aderarea la Uniunea Europeana, pentru a evita posibilele socuri care ar putea afecta economia sa in dezvoltare, a declarat, joi, economistul-sef al bancii centrale Valentin Lazea, citat de Reuters. Lazea a reluat, cu cateva saptamani inainte de decizia Comisiei Europene privind aderarea Romaniei la UE la inceputul lui 2007 sau in 2008, semnalele anterioare trasmise de banca centrala care spuneau ca Romania ar putea sa nu se grabeasca sa abandoneze moneda nationala, leul.

"Programul promovat de catre banca centrala a Romaniei nu este nici ambitios, nici prea lejer", a declarat Lazea, care a adaugat ca "nu ar trebui sa ne grabim".

Economistul bancii centrale a mai spus ca, fara o politica monetara proprie, statul s-ar poate confrunta cu o rata a somajului mult mai ridicata, cu o scadere a produsului intern brut (PIB) si cu o sporire a deficitului de cont curent in perioade de socuri. "Romania are nevoie de cativa ani in plus pentru a se dezvolta rapid si pentru a-si intari propria moneda", a mai spus Lazea.

Statele din Europa Centrala au amanat adoptarea monedei unice europene din cauza politicilor ambigue in acest sens,  neindeplinirii criteriului de inflatie si restrictii fiscale dureroase.

Cea mai mare piedica pentru Romania in indeplinirea conditiilor pentru aderarea la spatiul euro, este inflatia incapatanata, sustinuta de explozia consumului intern, de preturile ridicate ale energiei si de cresterile continue ale preturilor administrate.

Romania, al carei PIB pe cap de locuitor este aproximativ de trei ori mai mic decat media in UE, a temperat cresterea preturilor la un nivel anual de 6%, de la 40%, cat era acum cativa ani, insa intampina dificultati efortul de a stapani inflatia, mai scrie Reuters.

 Lazea a mai spus ca banca centrala si ministerul de finante poarta, in prezent, discutii pentru elaborarea unui plan de convergenta care sa sustina planul de adoptare a euro, pe care cele doua institutii il vor propune autoritatilor de la Bruxelles in ianuarie 2007, in cazul in care Romania este acceptata la acea data in structurile europene.

Cu exceptia inflatiei, Romania indeplineste, deja, criteriile de adoptare a euro in termenii plafonului datoriei externe ca proportie in PIB, ai nivelul deficitului public si ai stabilitatii monetare. Pe de alta parte, piata de obligatiuni nu este suficient de lichida pentru a evalua dobanzi pe termen lung.

Lazea a mai declarat ca cea mai buna strategie complexa de politica economica pentru Romania, care sa implice si ratele dobanzilor si politica fiscala, ar trebui sa includa o lupta agresiva impotriva inflatiei pe termen scurt, pentru a cobori sub 5% cresterea anuala a preturilor.

"Primul pas ar fi sa scadem rapid nivelul actual, iar apoi, de la o inflatie anuala, sa spunem, de 4,5%, ar trebui sa coboram lent", a mai spus economistul bancii centrale.

"Este nevoie, pe termen scurt de o strategie complexa, agresiva, in politica fiscala, cea salariala, a preturilor administrate si cea monetara, mix de politic care trebuie sa se relaxeze pe termen lung", a mai spus Lazea, care a adaugat ca este un mod de a pune problema si ca nu este o viziune impartasita de toata lumea in banca centrala.

Banca centrala a Romaniei a introdus mecanismul de tintire a inflatiei anul trecut, dar a esuat sa-si atinga tinta de 6,5-8,5% si ar putea rata si obiectivul pentru 2006, care prevede o rata anuala a inflatiei de 4-6%, spune Reuters.

De asemenea, Banca Nationala a Romaniei a ridicat rata dobanzii de politica monetara cu 1,25 puncte procentuale, pana la 8,75%, insa analistii au declarat ca este nevoie de noi majorari pentru a atinge obiectivele viitoare.

Lazea a mai declarat ca este improbabil ca guvernul roman, care a ridicat, deja, de trei ori in cursul acestui an valoarea prevazuta a cheltuielilor bugetare, sa atinga tinta de 2,5% din PIB pentru deficitul bugetar, din cauza gestionarii slabe a proiectelor de infrastructura.

De asemenea, Valentin Lazea a mai oferit Reuters o estimare sub 2% a deficitului fiscal pentru anul in curs. Cresterea economica din 2006 va depasi 6%, peste nivelul de 4,1%, inregistrat anul trecut, a mai estimat economistul-sef al BNR.
 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: