Romania fara internet tine in viata turismul electoral

Data publicarii: 07-12-2010 | IT&C
Votul multiplu ar putea deveni istorie in 2012 doar daca sectiile de votare vor avea calculatoare legate la internet si bani pentru operatori si centre de preluare a datelor.

Microbuzele pline cu alegatori care se plimbau dintr-un judet in altul si acuzatiile de frauda electorala intre partide ar putea disparea la localele din 2012, daca proiectul-pilot al Autoritatii Electorale Permanente (AEP), testat ieri la partialele din Hunedoara, se va dovedi eficient.

Softul care impiedica votul multiplu a fost folosit pentru prima oara in afara Bucurestiului si pentru a doua oara de la crearea lui. Aplicatia a fost instalata pe fiecare calculator din cele 133 de sectii de votare deschise in 23 de localitati cuprinse in colegiul 3 de deputat din judet. "Aici exista si cate un cititor de date, asemanator cu cititoarele de carduri din magazine. Cartea de identitate a alegatorului este trecuta prin el, iar datele se inregistreaza. Datele introduse arata daca o persoana incearca sa isi exercite votul de mai multe ori sau daca este dintr-o alta zona decat cea unde au loc alegerile si nu are drept de vot", a explicat prefectul de Hunedoara, Attila Dezsi.

Potrivit acestuia, votarea a fost supravegheata de o echipa a Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS), care s-a ocupat de logistica. Alegerile partiale din Hunedoara pentru fotoliul de deputat, vacantat in urma decesului lui Ioan Timis, s-au batut opt candidati - patru din partea unor partide parlamentare, doi de la formatiuni politice neparlamentare si doi independenti.
Integral in Romania Libera