Castigul salarial mediu net s-a mentinut in octombrie la 1.340 lei

Data publicarii: 07-12-2010 | Economie


Castigul salarial mediu net s-a mentinut in octombrie la nivelul lunii septembrie, respectiv la 1.340 lei, iar comparativ cu aceeasi luna din 2009 a scazut cu 2,5%, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 90,4%.

Potrivit INS, indicele castigului salarial real pentru luna octombrie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,5%. Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 112,1%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna septembrie 2010.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei in octombrie, avand aceeasi valoare cu cel din luna precedenta.

Cele mai mari salarii nete au fost platite in luna octombrie in activitatile de intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (796 lei).
In a zecea luna din 2010, castigul salarial mediu net realizat in diferite activitati ale economiei nationale a inregistrat, fata de luna precedenta, atat cresteri, cat si scaderi in aproape egala masura.

Potrivit INS, cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic sau a disponibilizarilor de personal cu salarii mici.

Astfel, s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net in extractia minereurilor metalifere, cu 28,5%, in activitatile auxiliare intermedierilor financiare, fabricarea  produselor textile si industria metalurgica (intre 3% si 6%), precum si in transporturi pe apa, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de productie cinematografica, video si de programe de televiziune (inclusiv inregistrǎri audio si activitati de editare muzicalǎ; activitati de difuzare si transmitere de programe), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) intre 2% si 3%.

INS precizeaza ca scaderile castigului salarial mediu net in octombrie fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea in luna septembrie a primelor ocazionale (inclusiv prime de vacanta si prime pentru "ziua petrolistului"), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa). De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna octombrie a fost cauzata de nerealizarile de productie ori incasarilor mai mici (in functie de contracte), de intrarea in somaj tehnic si de dificultatile financiare din sectorul economic.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net din sectorul economic s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, de 34,3% si in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, de 20,3%. Scaderi intre 7% si 12% au fost inregistrate in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii) si activitati de servicii anexe extractiei, iar de 4%-6% in telecomunicatii, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea bauturilor.

Datele INS mai arata ca in sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta in administratia publica (11,3%), ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare), dar si ca efect al disponibilizarii personalui cu salarii mici, in invatamant (3,9%), ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice (inclusiv a celor lucrate peste norma), pentru cumulul de functii al acestora, respectiv ca efect al disponibilizarii personalului suplinitor care realiza castiguri salariale mici si in sanatate si asistenta sociala (2,1%), ca urmare a acordarii de prime ocazionale, platii orelor suplimentar lucrate, dar si ca efect al disponibilizarii personalului cu salarii mici.

Fata de luna iunie 2010 (luna ce a precedat aplicarea prevederilor Legii nr.118/2010), castigul salarial mediu net din luna octombrie a scazut in sectorul bugetar cu 20,6% in invatamant, cu 19,1% in administratia publica, respectiv cu 18,4% in sanatate si asistenta sociala.

 

NewsIn