Ce ne-a adus primul deceniu din mileniul trei

Data publicarii: 08-12-2010 | Actualitate
In primii zece ani ai acestui mileniu, Romania s-a transformat radical. Au aparut piete noi, altele s-au schimbat din temelii, salariile au crescut, iar romanii au calatorit mai des in strainatate dupa ce operatorii low-cost au "descoperit" pe harta si Romania. Sectorul bancar, ce a creat aproape de la zero o piata, cea a creditelor pentru persoane fizice, a finantat explozia de bunastare ce a caracterizat Romania pana in 2008. In aceasta perioada, s-a facut un pas important si pe scena politica a lumii, dupa aderarea la NATO (2004) si la Uniunea Europeana (2007). Daca la inceputul deceniului, economia se recupera dupa criza izbucnita in 1998, finalul de deceniu o prinde blocata intr-o recesiune din care majoritatea statelor din regiune au scapat deja.

Banci: produsele financiare pentru persoane fizice s-au inventat in ultimul deceniu

Ultimii zece ani au adus o schimbare radicala a tabloului sistemului bancar, intrarea grupurilor financiare straine pe piata locala aducand dezvoltarea ofertei de retail, un cuvant care lipsea din vocabularul bancherilor inainte de anul 2000. Tot ce tine astazi de oferta de finantare pentru clientii individuali - de la banalul credit de consum la cardurile de credit, ipotecare sau imprumuturile pentru nevoi personale garantate cu ipoteca - a fost creat in acest deceniu. In prima parte a anilor 2000 a fost definitivata asanarea sistemului bancar, mai multe institutii cu capital privat romanesc fiind declarate falimentare. Ulterior, filialele deschise de grupurile financiare straine le-au luat locul, astfel ca numarul total de jucatori din sistem a ramas relativ constant: fata de 40 de banci in 2000, in prezent functioneaza 42. In schimb, intermedierea financiara a crescut exponential. Creditul pentru sectorul privat a urcat de la echivalentul a circa 3 miliarde de euro la inceputul deceniului pana la 48 de miliarde de euro in prezent. Reteaua de agentii bancare s-a triplat, ajungand sa se apropie de pragul de 7.000 de unitati in 2009, dupa care a intrat intr-un usor declin. In paralel, sistemul bancar a devenit tot mai bine integrat in circuitele internationale. Daca la inceputul anilor 2000 dealerii bancilor locale faceau toate jocurile pe piata valutara, acum grosul operatiunilor este dat de ordinele jucatorilor straini. Dealerii au ajuns sa se uite mai degraba la stirile venite din marile economii pentru a intui ce va face leul decat la indicatorii din economia romaneasca.

Auto: isi imagina cineva acum zece ani ca de la Dacia SupeRNova se va ajunge la SUV-ul Duster?

Aproape sase din zece autovehicule vandute in anul 2000 erau fabricate de Dacia la Mioveni si doua din zece erau asamblate de catre Daewoo la Craiova, potrivit buletinului Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Dupa aproape zece ani, vanzarile de masini au inregistrat o crestere de aproape 20%, dupa ce au urcat pana aproape de 400.000 de unitati in 2007, avans urmat de un declin de aproape 75% intre 2008 si 2010. Pe de alta parte, in acest interval industria auto locala s-a transformat intr-unul dintre principalii exportatori ai tarii, Dacia detinand peste 10% din exporturile Romaniei, in timp ce Ford a preluat uzina de la Craiova unde dupa 2013 va asambla 300.000 de automobile pe an, 90% dintre acestea luand drumul exportului catre Europa de Vest. Acum la Dacia nu mai sunt asamblate modelele Berlina, SupeRNova si utilitarele bazate pe 1310, ci o gama de sase modele, de la Logan la SUV-ul Duster, model greu de imaginat ca va fi fabricat vreodata in Romania in urma cu zece ani.

 

citeste integral: zf.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: