Fabricile de saraci din Europa

Data publicarii: 14-12-2010 | Actualitate
Cati oameni saraci are Europa? CreSte inechitatea pe Batranul Continent? Daca ai job eSti automat exclus din clubul saracilor? La intrebari ca acestea incearca sa raspunda ultimul studiu al Eurostat privind saracia din Europa.

Conform raportului, in 2008 Uniunea Europeana avea nu mai putin de 81 de milioane de cetateni amenintati de saracie, adica 17% din populatia totala a UE. Statele care genereaza cei mai multi saraci sunt Letonia (26%), Romania (23%) Si Bulgaria (12%).

Statele europene care inregistreaza cea mai redusa rata a saraciei sunt Cehia (8%), Olanda Si Slovacia (cate 11% fiecare).

Studiul a luat in calcul o serie de norme de saracie precum lipsa unor conditii de trai (detinerea unui TV color, a unui telefon sau a unei maSini de spalat, rezistenta la unele cheltuieli neprevazute sau consumul de carne sau peSte odata la doua zile), precum Si convietuirea intr-o familie in care exista activitatea platita are intensitate scazuta.

Astfel, Romania are mai mult de 9 milioane de oameni (peste 44%) care indeplinesc cel putin un criteriu de saracie Si 521.000 de cetateni care indeplinesc toate criteriile.

32,9% dintre romani, adica peste 7 milioane de persoane, au fost lipsite de conditii materiale adecvate, se arata in studiu, la acest capitol fiind depaSiti doar de bulgari. 

 

sursa: capital.ro