Afaceristii europeni sunt optimisti in privinta climatului de afaceri din 2011

Data publicarii: 14-12-2010 | Afaceri
Firmele europene sunt semnificativ mai inrezatoare in climatul de afaceri al anului 2011, cu toate ca exista inca diferente marcante intre tari, arata un studiu efectuat de Eurochambres, Asociatia Camerelor de Comert si Industrie Europene.

Studiul economic al Eurochambres a chestionat 70.000 de companii europene. Mai mult de jumatate din respondenti anticipeaza ca va continua Si anul viitor climatul favorabil care a inceput in 2010, iar 30% cred ca 2011 va fi unul chiar mai bun. Firmele suedeze sunt cele mai optimiste in ce priveste climatul economic pentru anul viitor, in vreme ce pesimismul domina in randul respondentilor greci.


"Aceste rezultate sunt incurajatoare pentru cresterea economica a Europei", a comentat Alessandro Barberis, presedintele Eurochambres. "Desi raman circumspecte in ce priveste turbulentele viitoare, companiile sunt, in general, optimiste pentru anul care vine."

Revenirea increderii companiilor este legata de previziunile favorabile in ceea ce priveste cifra de afaceri, ocuparea fortei de munca si investitiile.

Astfel, cifra de afaceri totala in 2010 a depasit asteptarile de anul trecut si 40% dintre companii asteapta o crestere inclusiv anul viitor. Dintre statele europene cu o economie dominanta, Franta inregistreaza cea mai buna valoare cu o perspectiva pozitiva. Grecia este singurul stat care nu inregistreaza previziuni favorabile. 

 

integral in: capital.ro